De mai bine de 10 ani, Asociația TDV Bălți cu suportul Primăriei mun. Bălți desfășoară activități de prevenire HIV în mediul tinerilor și acordă servicii directe persoanelor care traiesc cu HIV, pledînd pentru nedescriminarea și integrarea lor socială și profesională.

În acest an pentru a marca Ziua Mondială de Combatere a HIV/SIDA, printre multitudinea de activități planificate, la 1 decembrie Asociția ”Tinerii pentru Dreptul la Viață” filiala Bălți a organizat două activități remarcante.

Una din activitățile menționate a fost Acțiunea socială organizată în piața Vasile Alexandri, în scuarul din fața SA ”MoldTelecom”, cu genericul „Testul la HIV îți oferă claritate”. Scopul acțiunii a fost promovarea serviciului de consiliere și testare voluntară la HIV. Douăzeci și opt de voluntari și zece specialiști din domeniu au realizat comunicarea și distribuirea materialeleor informaționale, un flash-mob, sondaj-concurs și colectarea de fonduri pentru suportul unei familii HIV pozitive, implicînd mai mult de 250 de locuitori ai municipiului Bălți, în special adolescenți, tineri și familiii tinere.

În continuarea acțiunii a urmat o discotecă tematică, organizată în incinta Clubului de noapte ”Daiquiri” cu același generic „Testul la HIV îți oferă claritate”. Scopul acțiunii a fost promovarea serviciului de consiliere și testare voluntară, confidențială, gratuită la HIV prin oferirea tinerilor a testătii expres pe probe de salivă, în special celor cu comportament riscant. Mai mult de 100 de tineri prezenți la această discotecă au avut acces la materiale informaționale și prezervative gratuite, consultări de la egal la egal oferite de voluntarii outreach. Din toți tinerii prezenți, 15 din ei au beneficiat de testare și doar 11 persoane au realizat testarea în urma identificării unui comportament riscant.

Cosilierul , care a oferit serviciul, a recomandat tinerilor care au fost marcați de riscuri de infectare cu HIV să repete testul în aproximativ 4 luni pentru a fi siguri de statutul lor.

Acțiunea socială de la 1 decembrie anul curent a fost posibilă datorită partenerilor: primăria mun. Bălți, Clubul de noapte ”Daiquiri”, SA ”MoldTelecom” și cu susținerea financiară primită în cadrul proiectului regional UNICEF realizat cu suportul Uniunii Europene "Sporirea capacităților actorilor nonguvernamentali în prestarea serviciilor de consiliere și testare voluntară pentru adolescenții și tinerii cu risc sporit de infectare cu HIV".