Redactor: Irina Papuc

Un angajat Căilor Ferate Române care se ocupa cu întreţinerea vagoanelor de dormit pe rutele internaţionale a fost primul român depistat cu virusul HIV. Se întâmpla în toamna anului 1985. A fost primul asemenea caz din întregul spaţiu comunist.

În 1985, o teribilă veste zguduia cancelariile din Comitetul Central. SIDA, maladia pe care ziarul “Scînteia” o numea boala Occidentului depravat, ajungea şi în România. Cazul fusese descoperit de doctorul Ştefan Berceanu, de la spitalul Fundeni din Bucureşti, scrie Adevărul.

Modul în care a fost descoperit primul caz de SIDA în România arată cât de puţin se ştia despre această boală în acei ani. O asistentă de la spitalul Fundeni a remarcat că Teodorescu, în vârstă de 42 de ani, interacționa numai cu bărbaţi, fapt care a născut suspiciunea că ar fi homosexual. Teodorescu trecuse, în decurs de un an, pe la mai multe spitale bucureştene, însă nicăieri nu primise un diagnostic precis.

Posibila lui apartenenţă la cercurile de homosexuali i-a făcut pe medicii de la Fundeni să se gândească la “boala Occidentului depravat”. SIDA era considerată pe atunci o maladie care-i afectează mai ales pe homosexuali. Un alt indiciu a fost că bărbatul pierduse zece kilograme într-un timp foarte scurt, iar pielea îi era mâncată de erupţii. În urma unor teste trimise la un laborator din Austria s-a demonstrat că, într-adevăr, pacientul era infectat cu virusul HIV. Lumea academică mondială a aflat astfel că SIDA a ajuns şi în spaţiul socialist.

Revista „Realitatea Ilustrată”, nota, la câţiva ani după Revoluţie, că „pacientul Teodorescu a fost mutat în mare secret la Spitalul de Boli Contagioase Victor Babeş, într-un pavilion unde Securitatea s-a asigurat că nu putea fi văzut sau fotografiat”. Pentru confidenţialitate, numele dosarului său medical a fost notat cu literele C. V.

Singurele informaţii care au ajuns la urechile medicilor au fost că bărbatul luase virusul HIV în timpul celor zece ani în care a călătorit cu trenul prin Europa Occidentală, în calitate de lucrător CFR. Teodorescu se ocupa cu întreţinerea vagoanelor de dormit. „Revista Română de Boli Infecţionase” a prezentat cazul acestuia în urmă cu câţiva ani, concluzionând că fusese infectat cu HIV la începutul anilor ’80, în urma întreţinerii de raporturi homosexuale.

În lipsa unui tratament adecvat, pacientul Teodorescu a murit la numai 11 zile de la depistarea bolii. De atunci şi până în 1990, SIDA s-a răspândit cu repeziciune în România, cu precădere din cauza transfuziilor de sânge efectuate în spitalele româneşti. În 1989 a fost înregistrat în ţara noastră şi primul caz de HIV/SIDA la un minor, o fetiţă de 13 ani. La începutul anilor ’90, România era cunoscută în presa internaţională drept ţara cu cei mai mulţi copii bolnavi de SIDA. Din 1985 şi până astăzi peste 6.000 de români au murit de SIDA. Azi, în România trăiesc peste 12.000 de persoane care au fost depistate cu virusul HIV.  

Articole relaționate:

Reprezentantul special al Secretarului General ONU pentru HIV/SIDA în Europa de Est și Asia Centrală: „Programul de reducere a riscurilor în închisorile din Moldova este unic pentru întregul glob” 

Autoritățile de la Chișinău ar putea rata 8 milioane de dolari, pentru că nu au programe de reducere a infecției HIV printre prostituate, gay și persoanele dependente de droguri

Mai mult de 850.000 de copii au fost salvați de HIV la nivel mondial. Însă tendințele rămân alarmante în rândul adolescenților