Autor: Sorina Bujarov

Apa din apeductul comunei Ciorescu din municipiul Chișinău este contaminată cu enterococi. Microbii pot provoca diaree acută, punând astfel în pericol sănătatea oamenilor. Avertizările vin de la Centrul Municipal de Sănătate Publică, care verifică trimestrial calitatea apei. Responsabilii de la Primăria Ciorescu și cei de la Regia Comunal Locativă a satului nu au fost de găsit pentru a oferi explicații.

Cu apă din apeduct se alimentează copiii de la grădiniţa Nr. 220 şi cei de la liceul „N. Bălcescu”, precum și locuitorii din cartierele vecine. Cu toate acestea, administrația liceului susține că nu a fost informată despre faptul că apa pe care o consumă copii la școală ar fi contaminată. În liceu învață aproximativ 700 de elevi.

„Știu doar că săptămâna trecută s-a efectuat un control, însă despre rezultatele acestuia nu știu nimic. Nimeni de la medicina preventivă nu ne-a anunțat că apa pe care o consumăm la școală este contaminată. Nu am primit, de asemenea, niciun ordin ca să sităm consumul de apă în instituție”, a afirmat directorul Liceului „N. Bălcescu”, Nicolae Bragari.

În schimb, administrația Grădiniței Nr.220 din comuna Ciorescu susține că responsabilii de la Regia Comunal Locativă le-au spus că apa este contaminată.

„Vineri am fost informați că apa de la robinet este contaminată și poate îmbolnăvi copii. Nu există însă nici un pericol pentru copii, pentru că ei consumă apă îmbuteliată, iar la bucătărie aceasta este fiartă. Pentru orice eventualitate am informat și părinții”, susține Iulia Berzoi, directorul instituției preșcolare.

Responsabilii de la Regia Locativ-Comunală Ciorescu, precum și cei de la Primărie nu au fost de găsit pentru a comenta situația.

Într-un comunicat al Centrului Municipal de Sănătate Publică se spune că probleme cu apa din apeductul comunei Ciorescu au existat și anterior. Pentru neregulile depistate  la întreținerea și exploatarea apeductului, managerul Regiei Locativ-Comunale Ciorescu a fost sancţionat administrativ încă în luna noiembrie anul trecut.

Am încercat să aflăm de la responsabilii Centrului Municipal de Sănătate Publică care ar fi sursa contaminării apei la Ciorescu, dar au refuzat să ne răspundă, direcționându-ne către serviciul de presă. Aceștia au precizat însă în nota informativă că intenționează să trimită o altă avertizare Primăriei Ciorescu.

 

Articole relaționate:

Apa pe care o consumă majoritatea moldovenilor nu corespunde normelor sanitare. Medicii spun că consumul acesteia poate afecta grav sănătatea oamenilor 

Atenție! Apa din fântâni şi izvoare - focar de infecţii după ploi 

Cantitatea de bacterii în lacurile din Capitală a depășit norma de 10 ori. Medicii