Autor: Irina Papuc

Directorii spitalelor în care sunt internați copii cu probleme grave de sănătate au obligația de a comunica cu jurnaliștii și de a le furniza transparent informațiile de interes public pe care aceștia le solicită. Aceștia trebuie să formuleze un răspuns chiar și atunci când solicitarea este făcută verbal. În același timp și reprezentanții mass-media vor avea anumite restricții atunci când vor dori să filmeze un copil bolnav de cancer, SIDA sau o victimă a abuzurilor fizice și sexuale.

Jurnaliștii care vor dori să scrie despre copiii internați în spitalele din Moldova vor trebui să completeze un formular prin care își asumă responsabilitatea să nu divulge identitatea copilului sau alte date după care ar putea fi recunoscut. Totodată, fotografierea sau filmarea acestora va fi interzisă, dacă părinții sau tutorele legal al copilului nu-și va pune semnătura de accept pe formular.  Acestea sunt câteva dintre prevederile Regulamentului  privind modul de comunicare dintre instituțiile medico-sanitare și de sănătate publică și mass-media a informațiilor care se referă la copii. Documentul este elaborat de către Ministerul Sănătății și a intrat deja în vigoare.

Acesta mai prevede că jurnaliștii nu vor mai avea voie să filmeze imagini șocante cu arsuri grave sau copii cu corpuri desfigurate. În același timp, pentru a le asigura confortul psihologic, dar și pentru a li se respecta drepturile, copiii cu maladii grave, precum tulburări psihice nu vor fi intervievați. Toată informația despre aceștia urmează să fie aflată de la medici sau de la reprezentanții legali ai acestora. Micuții cu HIV, cancer, boli venerice sau cei care au încercat să se sinucidă vor fi intervievați,  însă numai după ce va fi obținut acordul în scris pe acel formular. Aceasta înseamnă că un reprezentant mass-media se obligă să păstreze datele cu caracter personal al pacientului, astfel încât să nu poată fi recunoscut.

Ministerul Sănătății, fără pârghii

 După ce Sănătate INFO a scris despre adolescenta care a rămas paralizată în timpul orelor, medicii și-au schimbat atitudinea, iar tânăra a început să meargă. „Fata mea s-a născut a doua oară“ 

Potrivit autorilor documentului medicul va putea interveni în cazul când părinții și-au dat acordul pentru filmări, fotografiere, dar lucrătorul medical va fi sigur că acest lucru îl va trauma pe copil și mai mult. Respectiv, acesta poate interzice procesul. Regulamentul a fost adoptat după ce au fost înregistrare mai multe plângeri din partea părinților.

„Este un regulament comun al Asociației Presei Independente și UNICEF și am decis că este nevoie de astfel de reglementări după ce au fost înregistrate mai multe cazuri când echipele de filmare au intrat în spital și au început să filmeze. Cele mai multe cazuri au fost la Spitalul Valentin Ignatenco”, spune Veronica Istrati, șef comunicare la Ministerul Sănătății. Istrati spune că în lipsa unui document este imposibil să demonstrezi de partea cui este dreptatea, având în vedere că unii dau asigurări că au cerut permisiunea pentru filmare, iar cei din urmă neagă că ar fi dat-o. În aceste cazuri Ministerul Sănătății nu are pârghii de a acționa.

Mai simplu va fi în cazul unor epidemii de infecții respiratorii sau intoxicații, pentru că intervievarea copiilor va fi permisă. Se consideră că acestea nu au un impact psihologic sever pentru aceștia.

Veronica Istrati mai spune că Ministerul Sănătății nu ține o evidență a plângerilor înregistrare în privința nerespectării drepturilor copiilor internați în spitale, însă ne comunică că acestea sunt în creștere.  

 

 Articole relaționate:

Centrul care primește și reabilitează copiii moldoveni cu nevoi speciale. „Avem micuți care nu vorbesc, dar prin muzică ei pot să ne redea starea lor emoțională“ 

Virusul care poate omorî fătul în primele săptămâni de sarcină. „Acest virus ar putea fi la 70% dintre gravidele din Moldova, dar depinde dacă este activ sau nu“