Autor: Irina Papuc

Ministrul - în izolator, iar fratele - director de spital. Vorbim despre Nicolae Usatîi, fratele ex-ministrului Sănătății, Andrei Usatîi. Acesta a fost ales prin concurs director la spitalul raional Anenii-Noi. Deși concursul a fost organizat în ianuarie, acesta își exercită funcția de o lună.

Nicolae Usatîi, fratele fostului ministru al Sănătății, unul dintre cei mai criticați demnitari din sănătate, de altfel, spune că activează în cadrul spitalului din Anenii-Noi din anul 1988, adică de 26 de ani, în calitate de cardiolog. La începutul acestui an, el a fost ales director al instituției, după un concurs organizat de Ministerul Sănătății. Conform ordinului publicat de autoritate, Nicolae Usatîi într-adevăr a participat la un concurs doar că s-a bătut pentru fotoliul de director … de unul singur, întrucât Ministerul Sănătății nu a publicat alte rezultate decât cele ale proaspătului manager învestit.

Deja de o lună manager, Nicolae Usatîi spune că a venit la cârma unei instituții îngropată în datorii. „E strașnic ce se face acum. Sper cât mai curând să încheiem un contract de finanțare adițional cu CNAM. Instituția are datorii de peste 6 milioane de lei, dintre care numai 1,5 milioane pentru salarii. Doctorii nu și-au primit banii din aprilie”, afirmă Usatîi.

Spitalul din Anenii-Noi se confruntă cu probleme financiare grave de la începutul acestui an. Fostul manager, Victor Cebotaru, declara că dificultățile au apărut din cauză că CNAM le-a redus din finanțare, pe motive politice. Acesta intenționa să acționeze Compania în judecată.

Totodată, interacțiunea dintre Andrei Usatîi cu sistemul de sănătate, nu a generat un impact tocmai favorabil, întrucât acesta a ajuns în izolatorul CNA, apoi la spital, fiind învinuit de procurori că a aranjat mai multe licitații, prejudiciind statul de milioane de lei. Mai mult, Usatîi a fost unul dintre miniștrii cei mai intens criticați pentru deciziile luate în sistemul de sănătate.

 

█ Articole relaționate: 

Licitații cu abateri de la lege. Milioane de lei, cheltuite suspect la Centrul Republican de Diagnostic, Spitalul Clinic Republican și alte instituții importante 

Ex-ministrul Sănătății Andrei Usatîi, eliberat din penitenciar 

Achiziții publice cu probleme. Importatorii de dispozitive medicale spun că „s-au furat 18 milioane de lei” din contul unor utilaje, cumpărate pentru spitale