Iurie Pînzaru, șeful Centrului Siguranța Chimică și Toxicologie din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică 

Când oamenii utilizează în alimentație produse vegetale, care se consumă în stare prospătă, există riscul ca aceștia să se intoxice cu substanțe chimice, utilizate în agricultură. Sunt resturi de produse de uz fitosanitar – fertilizanți, dar și substanțe  care stimulează o creștere mai rapidă a acestora. Asta se întâmplă atunci când agricultorii nu le utilizează cum trebuie, dar și cei responsabili trebuie să monitorizeze acest lucru și să nu permită comercializarea lor.

După folosirea unor astfel de substanțe se interzice ca într-o anumită perioadă, de exemplu șapte zile, ca produsele să fie culese. Asta pentru că anume în această perioadă fructele sau legumele au o concentrație prea mare de nitrați sau pesticide. Agricultorul însă nu respectă de multe ori acest termen. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) este cea care trebuie să verifice produsele care ajung pe piața din Moldova și să se asigure că acestea sunt inofensive.

Mulți producători autohtoni chiar vând în stradă fără să dețină un certificat care să confirme faptul că produsul său este bun pentru consum, iar moldovenii cred și cumpără. În magazine și piețe – atestăm de multe ori aceeași situație.

Nicio piață din țară, cât de mare ar fi aceasta, nu are un laborator unde produsele să fie investigate prin metode performante, înainte de a fi vândute. Cei de la ANSA ce fac, de fapt? Verifică totul cu un nitratometru – un aparat micuț prin care ei determină conținutul de nitrați… numai de nitrați. Acest aparat trebuie de fiecare dată dezinfectat înainte de a fi utilizat. În realitate însă nici măcar aceste măsuri nu sunt respectate, de aceea lor le arată că totul este bine și frumos, indiferent de câte produse verifică în fiecare zi.

Am fost cu două luni în urmă în piața Centrală de la Chișinău, dar și în alte puncte de comercializare din teritorii, pentru a face controale de rutină. Am colectat și analizat produsele care dețin certificatul de inofensivitate emis de ANSA. Acest document ar trebui să asigure cumpărătorul că produsul este permis pentru consum uman. Noi însă am depistat că aceste produse, care aveau certificat, aveau concentrații cu mult peste limita permisă. Limita era trecută de câteva ori, vă imaginați?!

Noi am depistat o mică parte din acele fructe și legume, dar ce facem noi dacă produsul acesta deja s-a comercializat și consumat? Ce să facem dacă deja câțiva oameni s-au îmbolnăvit din cauza lor?! Cei de la ANSA nu trebuie să se bazeze doar pe datele emise de acel aparat care măsoară conținutul de nitrați. Trebuie făcute investigații în laboratoare performante și acreditate. Mai ales că la noi lumea nu prea știe cum să prelucreze corect produsele înainte de a le consuma, iar drept rezultat avem alergii, intoxicații alimentare, care nici nu sunt raportate oficial.

Dumenzeu știe în baza la ce se emit aceste certificate ale ANSA. Ele trebuie eliberate de un laborator acreditat. Dar în teritorii știți cum se întâmplă, ei nu au laboratoare și nici nu vor să colaboreze cu Centrele de Sănătate Publcă. Asta este o tragedie. Să știți că chiar pe cei de la ANSA nu-i mai interesează starea de sănătate a oamenilor. În cazul acesta trebuie să existe frică de Dumnezeu, că până la urmă e vorba de vieți omenești. La un moment dat se poate întâmpla ceva cu rudele tale, chiar dacă ești de la ANSA.

Mai este o problemă, în domeniu intoxicațiilor acute, care nu sunt legate de mediul de serviciu, dar provocate de etiologie chimică noi nu avem documente directiv de care să ne conducem. Recent am finalizat un proiect de ordin al Ministerului Sănătății și l-am trimis în teritorii pentru consultanță.