Autor: Irina Papuc

Curtea de Conturi bate alarma din nou. Instituțiile statului irosesc zeci de milioane de lei pe licitații prost sau intenționat organizate. Un raport care a analizat situația licitațiilor publice în toate domeniile scoate la iveală că în sistemul sănătății există cele mai multe probleme. Astfel, spitalele cumpără tehnică medicală extrem de scumpă cu bani din împrumut și culmea – utilajele care ne costă milioane de lei din bani publici așa și nu mai ajung la destinație.

Din cele 12 instituții verificate face parte și Centrul Republican de Diagnosticare Medicală. Nicio instituție cu excepția celor din educație nu au admis atât de multe încălcări precum responsabilii din acest spital.

Astfel, conform unui raport prezentat astăzi Centrul Republican de Diagnosticare Medicală a organizat în luna noiembrie anul trecut o licitație pentru a procura aparate de diagnostic medical în valoare de 50 de milioane de lei. După două zile a fost desemnat și un câștigător. Toate bune până aici, însă instituția nu avea bani ca să cumpere utilajele, așa că a luat un credit de la o bancă comercială. Pe 19 decembrie a fost făcută solicitarea de împrumut, iar pe data de 5 februarie, adică la începutul acestui an, banca a semnat contractul de împrumut, după ce fondatorul, adică Ministerul Sănătății și-a dat acordul pentru împrumut.

Instituția a plătit toți banii agentului economic, până la ultimul bănuț și chiar fără să ceară o garanție de bună execuție, așa cum prevede legislația în domeniul achizițiilor publice. Astfel, conform autorului raportului Aurel Chiosa, compania nu a livrat nici până astăzi o mare parte din utilaj, adică 37 de milioane de lei din valoarea contractului. În schimb, spitalul a plătit dobânda pentru creditul luat mai bine de 3 milioane de lei, bani pe care ar fi putut să-i investească cu folos. De fapt, din 33 de contracte încheiate de instituția medicală în 21 de cazuri nu s-au cerut garanții de bună execuție. Cu alte cuvinte acestea sunt sume de bani, care constituie un anumit procent din suma contractului, care este o garanție pentru spital, în cazul în care firma nu-și asumă obligațiile din contract.

█ Drama familiei bărbatului trimis la închisoare pentru că n-are poliță. „Suntem trei fete la părinți. Noi avem copii și soți invalizi, nu avem bani pentru poliță” 

Conform auditului, la același spital s-au mai produs cel puțin două situații bizare – spitalul a încheiat un contract cu un agent economic cu 19 zile înainte de a fi transmise invitațiile pentru licitație, iar în alt caz tehnica medicală ajunsese la spital cu 10 zile înainte de deschiderea ofertelor.

Licitația din 24 noiembrie 2014 nu a fost publicată pe site-ul Agenției de Achiziții Publice, iar auditorii n-au făcut public numele companiei care urmează încă să livreze echipamentele. Amintim că acum două luni Centrul Republican de Diagnosticare Medicală anunțase că nu va mai primi pacienți pentru investigații în baza poliței, pe motiv că banii s-ar fi terminat. Atunci CNAM s-a autosesizat și a realizat un control la instituție, care a arătat deficiențe la nivel de realizare a investigațiilor de înaltă performanță. În schimb, ministrul Sănătății a decis să-i mai acorde bani instituției, ceea ce s-a și făcut. Suma contractului adițional însă n-a fost făcută publică.

La ședința Curții de Conturi nu a venit nimeni de la Ministerul Sănătății, iar Andrei Testemițanu, directorul instituției medicale, nu a răspuns la telefon pentru a explica deciziile luate.

 

 Articole relaționate:

Legi proaste care „toacă” milioanele din Sănătate

 O companie condusă de rudele unor funcționari de la Ministerul Sănătății încalcă legea. Totuși, aceasta primește bani de la CNAM 

ANCHETĂ// Statul, trecut la mâna privaților și medici „marionete” – cum activează AlfaMed Consult la Ungheni. Consiliul Raional susține că n-a știut nimic