Autor: Irina Papuc

Un alt scandal în sănătate legat de procurarea unui lot de 32 de ambulanțe pentru Serviciul de Urgență. Jurau că o fac pentru binele pacienților care mor cu sutele până la venirea Salvării, dar se pare că totul se ascundea, din nou, în interesul de a obține mai mulți bani. Factorii de decizie de la Ministerul Sănătății, de pe vremea ministrului Andrei Usatîi, sunt urmăriți penal acum pentru prejudicierea bugetului public cu aproximativ 15 milioane de lei, după ce ar fi aranjat licitația publică, în favoarea unor companii.  Centrul Național Anticorupție a deschis un dosar în care mai mulți responsabili sunt cercetați pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, soldate cu urmări grave.

La începutul anului 2014 ministrul Sănătății adunase presa ca să se laude cu câteva zeci de ambulanțe procurate din bani publici. Atunci Ministerul Sănătății invocase că în Moldova Serviciul de Urgență este slab dotat, iar din cauza mașinilor prea puține și prea vechi oamenii mor fie până la venirea salvării, fie pe drum spre spital.

Astfel, în martie 2014 Ministerul anunță cea mai mare procurare de autovehicule pentru Urgență din 2005 încoace. Fuseseră cumpărate 32 de mașini, marca Citroen. O ambulanță simplă a ajuns să coste, conform datelor Ministerului Sănătății 1,6 milioane de lei, iar una dotată complex – 1,9 milioane. În total a fost vorba despre 51 de milioane de lei, în timp ce licitația prevedea procurarea mai multor autovehicule la preț de aproape 100 de milioane de lei.

Conform datelor Agenției de Achiziții Publice pe 27 decembrie 2013 Ministerul Sănătății anunță în aceeași zi 24 de licitații publice pentru procurarea unor „unități de transport”. Interesant este că la cele 24 de licitații figurează aceeași câștigători – Eyecon Medical SRL și Daac Autosport, care face parte din concernul Daac Hermes. Cel mai mare contract pentru o licitație este 17 milioane de lei, iar cele mai mari sume au ajuns la Eyecon SRL, al cărui administrator este Răzvan Ioan Cârtocea, din România. Dinte acestea 15 contracte, ce-i drept, cu sume mai mici îi revin companiei Daac Autosport.

Oamenii legii însă au suspectat că ceva nu este în regulă cu aceste licitații și au avut dreptate – comisia care a examinat ofertele a încălcat legea de mai multe ori, astfel încât tenderul să fie câștigat de anumite companii.

Astfel, ofițerii CNA au dispus începerea unei urmări penale, iar deocamdată se cunoaște că membrii grupului de lucru pentru achiziții de la Ministerul Sănătății au schimbat aproape în ultimul moment specificațiile tehnice și au adăugat cerințe care excludeau din start restul participanților. De exemplu, una dintre cerințe era ca agentul economic câștigător să dețină propriile stații de deservire tehnică pe teritoriul Republicii Moldova – la Sud, Nord și Centru. Mai mult, în specificațiile tehnice s-ar fi indicat și marca exactă a mașinilor, ceea ce contravine legislației. Într-un final a fost aleasă una dintre ofertele cu cel mai mare preț. Astfel, din bani publici, dar și din contul CNAM s-au irosit aproximativ 14 milioane de lei. Cu acești bani s-ar fi procurat încă cel puțin șapte automobile. Amintim că șoferii ambulanțelor s-au plâns că acestea sunt prea joase și prea „firave” pentru drumurile din Moldova, lucru confirmat de altfel și de șefii stațiilor zonale.

„Noi avem drumuri extrem de proaste, încât nici aceste ambulanțe, nici cele mai vechi nu fac față gropilor de la noi. Cred că avem nevoie de tractoare. Nu e vina în ambulanțe”, a spus Irina Blându, fost șefă a Stației Zonale Nord. Acesta dă asigurări însă că niciuna dintre mașini nu staționează.

Dosarul penal a fost declanșat în baza articolului 328, alineat 3, litera d), ce prevede depășirea atribuțiilor de serviciu, soldate cu urmări grave, infracțiune care se pedepsește cu închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. Nu am reușit să discutăm cu responsabilii de la Ministerul Sănătății. Andrei Usatîi nu mai comunică cu presa, iar Mihai Ciocanu, pe atunci responsabil de asistența medicală prespitalicească nu se află în țară.

Am cerut opinia și companiilor implicate. Gheorghe Boișteanu, șef al serviciului de securitate la Daac Hermes ne-a spus că firma nu știe despre existența unui dosar penal și de aceea nu poate comenta cazul. În schimb, la reprezentanța Eyecon în Moldova ni s-a închis receptorul imediat după ce am anunțat despre subiectul ambulanțelor.

În cazul în care oamenii legii vor reuși să dovedească vina celor de la Ministerul Sănătății vor analiza și legătura dintre acest tender și firma Caravita, administrată de nașul ex-premierului Vlad Filat, Ion Rusu. În urma unor percheziții a fost găsit un document cu sume pe care compania le investea, dar și le ridica în urma unor proiecte. În document este indicată și licitația cu ambulanțe, în urma căreia urmau să fie obținute venituri de 100 de mii de euro. Oamenii legii urmează să stabilească valoarea licitației. Ministerul Sănătății a anunțat că ar fi cheltuit 51 de milioane de lei, în timp ce Agenția de Achiziții Publice indică pe site-ul său o altă valoare totală – peste 90 de milioane, adică aproape 100 de milioane de lei.

 

█ Articole relaționate:

De ce a costat softul pentru medicina primară 1 milion de euro. În buzunarul cui ar fi ajuns banii 

Cum a fost furată CNAM. Mircea Buga știa că bagă banii într-o bancă falimentară