Redactor: Elena Cioina

UPDATE// 13:24

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a publicat o serie de acte prin care încearcă să-și dovedească neimplicarea sa în afacerea italienilor care insistau să primească undă verde pentru a construi mai multe spitale în Moldova, la prețuri exorbitante. Astfel, Glavan  recunoaște că a avut o întrevedere cu presupușii investitori, dar că mai departe nu s-ar fi mers. Întâlnirea ar fi avut loc la propunerea ministrului de Interne, Oleg Balan (!). 

„Din componența delegației a Fondului de Investiții Italian făceau parte mai multe persoane și Victor Leșan avocat (dar și colegul de grupă al ministrului Oleg Balan). Ei mi-au prezentat un proiect despre un potențial grant de investiții nerambursabile în sistemul de sănătate al Republicii Moldova. De asemenea, ei au prezentat mai multe materiale și chiar proiectele acestor spitale. În cadrul discuției au spus că pe parcursul ultimului an au încercat să colaboreze cu mai multe autorități publice locale, pe care le-au convins despre necesitatea și posibilitatea de a investi în raionul lor, iar 5 orașe (Rezina, Cahul, Râșcani, Comrat, Edineț) au încheiat contracte de colaborare pentru a deschide spitale cu capacitatea de 500 de locuri. În paralel au prezentat un program de investiții în Republica Moldova pentru construcția mai multor spitale de 500 de paturi, fiecare având valoarea de peste 150 de milioane de euro. Pentru mine a fost dubioasă această propunere de a investi în țara noastră așa sume mari de bani, respectiv am pus întrebări suplimentare, și anume de ce nu au făcut o scrisoare oficială la Guvernul Republicii Moldova, de ce nu au mers la Ministerul Finanțelor?”, a scris Glavan pe pagina sa de Facebook. 

Din documentele publicate de Glavan se înțelege că firma implicată, cu sediu la Suceava, Architektur and Engineering, solicita de la autoritățile din Republica Moldova o scrisoare de garanție pentru proiectul în valoare de 2,5 miliarde de euro, pentru a putea începe investițiile la Comrat, Rîșcani, Edineț, Rezina și Cahul. Mai interesant este că Consiile din cele cinci raioane au semnat deja scrisori prin care au acceptat ca firma italiană să facă studii de fezabilitate și respectiv să fie începute investițiile. Un spital urma să coste aproximativ 150 de milioane de euro.

Amintim că Ziarul de Iași scrie că ministrul Ruxanda Glavan s-a întâlnit la sediul Guvernului de la Chișinău cu un afacerist italian, care urma să fie ajutat de un judecător de la Iași să intre mai ușor pe piața din Moldova pentru dezvoltarea unor afaceri. Procurorii ieșeni spun că acesta intenționa să construiască opt spitale în Moldova, în parteneriat cu Guvernul. În schimb, italianul urma să obţină o linie de creditare pusă la dispoziţie de o asociaţie nonguvernamentală, lui revenindu-i 10% din afacere.

Magistratul de la Curtea de Apel Iaşi, Dan Anton ar fi fost intermediar într-o afacere în care un om de afaceri italian se lăuda în convorbirile telefonice că a obţinut o finanţare de un miliard, fără a nominaliza moneda. „Bani sunt mulţi, enorm“, îi spunea afaceristul lui Anton, potrivit stenogramelor de la dosar. Anton şi iubita sa ar fi reuşit să aranjeze o întâlnire între omul de afaceri italian şi ministrul Sănătăţii din Republica Moldova, Ruxanda Glavan, iar întâlnirea a avut loc chiar în sediul Guvernului de la Chișinău.

Potrivit referatului de arestare întocmit de anchetatori în cazul magistratului ieşean, acesta a fi trebuit să intermedieze relaţia dintre oameni de afaceri din Italia şi Gu­vernul Republicii Moldova, pentru o sumă „enorm de mare“, după cum se arată în stenogramele de la dosar. 

  Cine este viitorul ministru al Sănătății - averi, firme și contracte

Anton a reuşit, alături de iubită, să ajungă la Guvernul Republicii Moldova 

Negocierile dintre judecătorul Dan Anton şi oamenii de afaceri italieni Renato Del Gatto şi Fiorenzo Polloni ar fi început pe 18 septembrie 2014, potrivit referatului de arestare. Cei doi italieni au reşedinţa în municipiul Botoşani şi au avut mai multe întâlniri şi discuţii telefonice cu Anton şi Marina Moglan, iubita judecăt­orului, scopul fiind „facilitarea intrării şi dezvoltării unor investiţii de către cei doi cetăţeni italieni pe piaţa din Republica Moldova“. 

În cursul discuţiilor, Anton ar fi acceptat să primească o sumă de bani şi un post de director pentru iubita sa, spunând că va interveni, în schimb, pe lângă Vlad Filat, fostul prim-ministrul al Republicii Moldo­va, dar şi pe lângă alţi membri ai Guver­nului. Pe 23 septembrie 2015, Anton şi iubita sa ar fi reuşit chiar să intermedieze o întâlnire între Renato Del Gatto şi Ru­xan­da Glavan, ministru al Sănătăţii. Întâlnirea ar fi avut loc în sediul Guvernului şi la ea ar mai fi participat şi un alt om de afaceri din Moldova. 

Finanţare de la Londra 

Procurorii mai spun că italianul Del Gatto intenţiona să construiască opt spitale în Moldova, în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova. În schimb, italianul urma să obţină o linie de creditare pusă la dispoziţie de o asociaţie nonguvernamentală, lui revenindu-i 10% din afacere. Îna­inte de întâlnirea de la Guvernul Repu­blicii Moldova, pe 14 august, Anton ar fi fost contactat telefonic de Del Gatto, care i-a spus că se afla în Londra, unde a ob­ţinut o linie de finanţare. A doua zi, italia­nul a cuantificat finanţarea la un miliard, fără a oferi detalii despre moneda la care se referea. Tot atunci, afaceristul i-ar fi spus judecătorului.

Procurorii mai spun că italianul Del Gatto intenţiona să construiască opt spitale în Moldova, în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova. În schimb, italianul urma să obţină o linie de creditare pusă la dispoziţie de o asociaţie nonguvernamentală, lui revenindu-i 10% din afacere. Îna­inte de întâlnirea de la Guvernul Repu­blicii Moldova, pe 14 august, Anton ar fi fost contactat telefonic de Del Gatto, care i-a spus că se afla în Londra, unde a ob­ţinut o linie de finanţare. A doua zi, italia­nul a cuantificat finanţarea la un miliard, fără a oferi detalii despre moneda la care se referea. Tot atunci, afaceristul i-ar fi spus judecătorului că, dacă va interveni pe lângă membrii Guvernului de la Chișinău, va fi „foarte mulţumit, nu mulţumit, foarte mulţumit“. Anton i-ar fi spus atunci că poate face acest lucru prin intermediul unui afacerist basarabean „care are intrare bine în Guvern“. Într-o altă conversaţie, italianul i-ar fi spus judecătorului ieşean că a rezolvat tratativele de la Londra şi că „bani sunt mulţi, enorm“. 

Afacerea la care face referire DNA s-a amânat, pentru că unul dintre afaceriştii implicaţi a intrat în concediu. Între timp, procurorii au intervenit în acest caz şi l-au reţinut pe judecătorul Anton, aflat în prezent în arest preventiv. Italianul Del Gatto este şi el cercetat în dosar. 

 

  Articole relaționate:

Au fost schimbați membrii Colegiului Ministerului Sănătății 

Ministrul Sănătății Ruxanda Glavan și-a numit un nou șef de cabinet 

Începe „albăstrirea” sistemului. Sănătatea, politizată până la conflict cu legea