Redactor: Sorina Bujarov

O studentă irlandeză, Yasmine Dakik, a dat în judecată Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj, România şi a câştigat. Instanța a obligat instituția de învățământ superior să plătească tinerii daune morale în sumă de 1.500 de euro. Aceasta însă a refuzat și spune că va contesta decizia judecătorilor. Tânăra afirmă că va solicita 100.000 de euro plata daunelor morale.

Yasmine Dakik în vârstă de 20 de ani a dat în judecată Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, după ce în 2013 a fost exmatriculată, fiind anunţată că notele obţinute în liceu nu erau suficient de mari pentru a fi admisă la respectiva universitate. Asta după ce tânăra a urmat trei luni Facultatea de Medicină Dentară, scrie publicația irlandeză Independent

Dakik a primit o scrisoare în timpul vacanţei de iarnă, în decembrie, din partea universităţii, prin care era înştiinţată că existau nişte probleme în legătură cu documentele necesare admiterii şi că va trebui să i se retragă dreptul de a urma cursurile Facultăţii de Medicină Dentară. 

După ce a fost exmatriculată, studenta a solicitat returnarea taxei de admitere de 5.000 de euro, dar universitatea nu a dat curs solicitării.

Magistraţii clujeni au obligat UMF Cluj-Napoca să plătească daune morale de 1.500 de euro studentei, precum şi restituirea taxei de înscriere de 5.000 de euro. Dakik vrea însă să ceară daune morale în valoare de 100.000 de euro.

Studenta irlandeză susţine că vrea să atragă atenţia studenţilor irlandezi în privinţa unor astfel de incidente.

"Nu accept oferta de 1.500 de euro. Ar trebui să pot solicita daune morale în valoare de 100.000 de euro pentru timpul pe care m-au făcut să-l pierd şi pentru stresul pe care l-au adus familiei mele", a declarat studenta.

Dakik susţine că toată povestea a costat-o pe familia sa suma de 30.000 de euro. "Iar noi nu ne-am primit încă taxa de înscriere de 5.000 de euro", a precizat studenta irlandeză.

Potrivit avocatului studentei, Mihai Pop, când s-a înscris la UMF Cluj-Napoca, Yasmine Dakik era acceptată la mai multe universităţi din Ungaria şi Germania, dar ea a optat să studieze în România.

"A pierdut un an din viaţă din cauza celor de la UMF, care sunt de vină în acest caz. Nu mi se pare normal să nu fie cineva tras la răspundere, o persoană din cadrul UMF, care a procesat dosarul de admitere al clientei mele”, a mai spus Mihai Pop.

Studenta din Irlanda a părăsit UMF Cluj-Napoca, dar a dat universitatea în judecată, iar la sfârşitul lunii martie 2016 Tribunalul Cluj a emis o sentinţă definitivă în acest caz. Yasmine Dakik studiază, în prezent, medicina dentară la o universitate din Ungaria.

Reprezentanţii UMF Cluj-Napoca au declarat pentru presa din România că universitatea va respecta întocmai decizia instanţei, fără să ofere alte detalii legate de acest caz.

 

█  Articole relaționate: 

Student de la medicină, exmatriculat pentru că a publicat pe internet o poză și un mesaj violent 

Un medic rezident din Moldova își riscă cariera, pentru că a fost arogant și a consultat neglijent o pacientă

Conducerea Universității de Medicină și Farmacie, implicată într-un scandal privind admiterea studenților