Redactor: Sorina Bujarov

O fetiță de doi ani a ajuns în secția reanimare din cauza regimului alimentar pe care îl avea. Mai exact, micuța avea deficiență de vitamine, iar după mai multe investigații, doctorii au constatat că lipsa de vitamine este cauzată de faptul că părinții i-au impus copilului o dietă vegetariană, fără carne sau pește în meniu. Cazul a avut loc în Italia, fetița fiind internată la Istituto Giannina Gaslini, un spital pentru copii din Genova. Ea a fost ținută în terapie intensivă timp de câteva zile, iar acum arată semne de recuperare.

Părinții sunt de asemenea vegetarieni și au recunoscut că verificau cu strictețe ce mănâncă fiica lor. În plus, după naștere fetița a fost alăptată de mama care avea aceiași dietă. După ce a început să se simtă rău, părinții au dus copilul la spital. Acolo medicii au constatat că aceasta are deficiență mare de vitamine, în special vitamina B12. De asemenea, avea și niveluri scăzute ale hemoglobinei. Pe lângă slăbiciunile pe care le are și subponderabilitate, doctorii au observat că fetița se mișcă lent și are reacții lente, scrie The Independent.

Autoritățile intenționează să apeleze la tribunalul pentru minori, învinuind părinții de neglijență în creșterea copilului. De altfel, medicii au atenționat că deficitul de vitamina B12 la copiii mici poate fi foarte periculos. Aceștia pot avea întârzieri de dezvoltare, dar și probleme de mișcare. Simptomele pot rămâne pentru toată viața, dacă deficiența de vitamine nu este suplinită la timp, afirmă medicii.

Potrivit nutriționiștilor, copiii pot urma diete vegetariene, dar cu mare prudență. „Este o dieta foarte strictă, dar un copil poate urma o astfel de dietă. Asta doar cu condiția ca ei să treacă controale continue la medicul pediatru, care poate interveni în cazul deficienței de vitamine, care poate pune în pericol sănătatea unui copil”, a explicat pediatrul Alberto Ferrando, care a mai adăugat că „Lipsa de vitamina B12 provoacă leziuni neurologice ireversibile. În cazul în care se iau rapid măsuri pentru a reechilibra nivelurile de vitamine, sunt șanse mari ca micuțul să se recupereze fără urmări grave”, a precizat doctorul.

 

█ Articole relaționate:

Veganismul, un stil de viață sau un moft. Pentru cine este recomandat și pentru cine nu 

Un copil a devenit alergic la mai multe alimente în urma unei transfuzii de sânge 

Grădinițele viitorului. Ministerul Sănătății propune reguli stricte de construcție, amenajare și iluminare