Redactor: Tatiana Povar

Întreaga lume este într-o criză profundă de medicamente, care omoară echivalentul a jumătate din populația Republicii Moldova – aproape 1,6 milioane de oameni în fiecare an. Un nou raport publicat de Journal of Antimicrobial Chemotherapy relatează câte țări nu mai au în rezervă medicamente antifugice, care în anumite cazuri sunt primordiale pentru salvarea pacienților. Infecțiile fungice atacă rapid plămânii răspândindu-se ușor în tot corpul, iar fără medicamentele necesare aproximativ 3.500 de oameni decedează zilnic, anunță platforma gaffi.org.                                                 

Fondul Global de Acțiune împotriva Infecțiilor Fungice (Global Action Fund for Fungal Infections - GAFFI) a răspândit informația prin toate mijloacele posibile, despre necesitatea implementării anumitor decizii în această privință.

S-a depistat că în 95 de țări, dintre cele 159 participante la studiu, două dintre preparatele antifungice folosite în stări de criză de către pacienții cu HIV/SIDA nu mai sunt disponibile. De exemplu, Amfotericina B, unul din preparatele folosite la pacienții aflați în stare critică, cu meningită fungică în infecția HIV/SIDA, nu mai este disponibilă în 42 de țări. De asemenea, Flucitozina, utilizată în aceleași scopuri, nu mai este accesibilă în 95 de țări. Organizația Mondială a Sănătății recomandă utilizarea acestor preparate în paralel pentru a se reduce mortalitatea de la 100% până la 25%.

█ Organizația Mondială a Sănătății recomandă un nou test pentru depistarea unei maladii infecțioase

Profesorul David Denning de la Universitatea din Manchester, președintele GAFFI, susține că sute de mii de pacienți, nu au acces la un tratament adecvat împotriva meningitelor de origine fungică și infecțiilor fungice ale plămânilor. El afirmă că ,,s-a ajuns la o stare drastică. Preparate precum amfotericina B, care a fost utilizată încă din anii 1950, actualmente nu ajunge la pacienții care au cea mai mare nevoie de ea. Sistemul de distribuție trebuie reevaluat și modificat de urgență”, a declarat Denning.

Profesorul Denning a mai adăugat că ,,s-a făcut deja apel către majoritatea Guvernelor lumii pentru a fi efectuat screeningul de urgență al populației, în scopul depistării sensibilității la preparatele antifugice”.    

 Actorul și persoana publică Rupert Everett, de asemenea, membru GAFFI, declară că, cităm: ,,se știe de aproximativ 25 de ani că persoanele cu HIV/SIDA sau cancer decedează în urma complicațiilor fungice. Moartea acestora poate fi evitată cu ajutorul unui tratament corespunzător, de ce atunci medicamentele fungice nu sunt administrate celor care au într-adevăr nevoie?”

La rândul său, Glenda Gray, președintele Consiliului African de Cercetări în Medicină susține că:,, În Africa de Sud, pentru monitorizarea epidemiei existente, sunt utilizate preparatele anti-retrovirale și testarea în masă a populației. Infecțiilor fungice la pesoanele cu HIV/SIDA nu le este acordată prioritatea necesară, deși meningita fungică este cea mai răspândită formă de meningită din sudul Africii.”

█ Lipsesc mai multe medicamente din farmacii, iar producătorii refuză să le livreze. Agenția Medicamentului ar condiționa importul 

Aproximativ 300 de milioane de oameni de diferite vârste din întreaga lume sunt afectați de infecții fungice severe în fiecare an, rezultate cu 1,5 milioane de decese ce ar putea fi evitate. Majoritatea infecțiilor fungice, de obicei, apar ca o consecință a altor probleme de sănătate cum ar fi astmul, cancerul, transplantul de organe, HIV/SIDA sau tratamentul cu corticosteroizi. Lipsa diagnosticului și a tratamentului adecvat deseori duce la cronicizare, orbire sau chiar moarte. Chiar dacă terapia anti-retrovirală este esențială în tratamentul pacienților cu HIV/SIDA, mulți dintre aceștia decedează de infecții fungice înaintea sau în primul an de tratament.

Fluconazolul este disponibil în toate țările lumii, iar itraconazol nu este prezent doar în cinci țări. Cu toate acestea, accesibilitatea preparatelor antifungice depinde în mare parte și de prețul acestora. Astfel prețul unei doze de fluconazol variază în funcție de țară de la 1 până la 31 de dolari SUA, iar o doză de itraconazol costă între 1 și 102 dolari SUA. Astfel, spre exemplu în Africa, unde necesitatea acestui medicament este cea mai mare, o doză zilnică de itraconazol costă aproximativ 11,6 dolari SUA, ceea ce pentru majoritatea pacienților de acolo este extrem de costisitor.  

 

 Articole realționate:

Un medicament vital pentru copiii cu diabet, de negăsit. „Am avut momente când copilul a spus că vrea să-și pună capăt zilelor” 

În Moldova lipsesc medicamentele vitale pentru cardiaci. Farmaciștii le sugerează bolnavilor să le cumpere din regiunea transnistreană 

Bacteria rezistentă la antibioticele de ultimă instanță, depistată la al doilea pacient. Aceasta s-a răspândit în zece țări