Autor: Parascovia Rogate

În Moldova se nasc tot mai mulți copii afectați de diverse maladii în perioada perinatală de dezvoltare (n.r.-  de la 22 de săptămâni împlinite de gestație (154 de zile) până la șapte zile împlinite de la naștere). Statisticile arată că anul trecut au venit pe lume 12.100 de bebeluși cu diverse afecțiuni perinatale. De exemplu, față de acum cinci ani numărul acestora e cu 500 mai mare. Printre cele mai răspândite afecțiuni cu care se nasc micuții sunt pneumonia congenitală, hipoxia intrauterină (insuficiență de oxigen a fătului în interioul uterului), asfixia obstetricală (lipsa de oxigen în procesul de naștere) și maladiile provocate de greutatea mică la naștere.

Datele ultimului raport oferit de Centrul Național de Management în Sănătate arată că afecțiunile apărute în perioada perinatală sunt cele mai întâlnite maladii cu care se nasc micuții în Moldova. Mai exact, incidența afecțiunilor perinatale în anul 2015 a fost de 232,8 cazuri la 1.000 de copii născuți la termen, cu 26,5 cazuri mai multe decât în 2011. Anul trecut cele mai multe afecțiuni au fost cele legate de malnutriția fătului – 44,2 cazuri la 1.000 de copii, hipoxia intrauterină – 12,5 cazuri la 1.000 de copii și bolile hemolitice condiționate de izoimunizare (incompatibilitatea sângelui matern cu cel fetal).

Comparativ cu anul 2011, afecțiunile nou-născuților care au crescut cel mai mult, sunt infecțiile specifice perioadei perinatale. Potrivit medicilor, acestea pot fi: cimomegalovirus, toxoplasma, sepsis bacterian, etc. Dacă în 2011 era vorba de 3,4 cazuri de astfel de infecții la 1.000 de copii născuți la termen, anul trecut numărul lor a crescut cu 6,2 cazuri. Și copii născuți cu boala hemolitică condiționate de izoimunizare sunt mai mulți.

█ Patologiile care provoacă cele mai multe pierderi de sarcină în Moldova și care curmă viața bebeluşilor chiar în timpul nașterii 

Specialiștii în sănătatea copilului afirmă că mămicile trebuie să fie prudente în timpul sarcinii și să se adreseze la timp la doctori pentru a evita aceste complicații, care pot fi grave pentru micuți. „Unele dintre infecții pot fi sepsisul bacterian sau infecția virală specifică, precum infecțiile TORCH (citamegalovirus, herpes și toxoplasma). Aceste infecții sunt în creștere în toată lumea. Probabil numărul lor este în creștere, deoarece femeile se adresează prea târziu la doctor. Astfel, nu sunt identificate și tratate la timp. Sepsisul bacterian se poate forma de la infecțiile mamelor, precum pielonifritele, cistitele, endometrite, etc”, a declarat pentru Sănătate INFO Larisa Crivceanschi, șefa Secției Reanimare și terapie intensivă de la Institutul Mamei și Copilului (IMC).

„Fetele trebuie să cunoască încă de la școală ce implică o sarcină”

Medicii afirmă că viitoarele mămici trebuie să-și monitorizeze sănătatea atât înainte de sarcină, cât și în timpul ei. Pentru acesta, ele trebuie să efectueze mai multe analize care sunt prevăzute în noile Standardele de supraveghere ale gravidelor.

„Pentru prevenirea infecțiilor se recomandă ca femeile să dea analiza de urină. De asemenea, trebuie să facă screening la sifilis și HIV. Dacă, de exemplu, copilul are sepsis cu meningită - o infecție severă, aceasta ar putea duce la paralizie cerebrală sau surditate. Dacă micuții se nasc cu infecții TORCH, atunci ar putea suferi de diverse complicații cerebrale”, a spus și Ala Curteanu, șefa Laboratorului Științific „Perinatologie” de la Institutul Mamei și Copilului.

Boala hemolitică reprezintă incompatibilitatea sângelui matern cu cel fetal – adică atunci când viitoarea mămică formează anticorpi care resping copilul, ne spun specialiștii. Aceste incompatibilități pot apărea după ce femeile au suferit avorturi sau au efectuat transfuzii de sânge, deoarece în organism se produc mai mulți anticorpi. De asemenea, incompatibilitatea poate apărea când viitoarea mamă are Rh-(negativ), iar copilul se naște cu Rh pozitiv.

 Avertizare: „Fiecare al treilea copil se naște bolnav, iar șapte din zece gravide au probleme de sănătate. Cifrele sunt de patru ori mai mari decât în statele dezvoltate” 

„Copiii născuți cu această boală au nivelul bilirubinei ridicat. Aceasta poate genera complicații asupra creierului micuților și se poate forma icterul nuclear. În astfel de cazuri, copilul poate dezvolta paralizie cerebrală sau surditate”, ne mai spune Curteanu.

Potrivit specialiștilor, viitoarele mămici ar trebui să cunoască mai multe detalii despre monitorizarea unei sarcini sănătoase, încă de pe băncile liceului.

„Fetele trebuie să cunoască încă de la școală ce implică o sarcină, cum trebuie să fie examinate de terapeuți și ginecologi și ce trebuie să facă dacă suferă de anumite boli cronice. La rândul lor, medicii de familie, învățătorii, psihologii și părinții ar trebui să aibă grijă ca această informație să ajungă la urechile lor”, a mai precizat Larisa Crivceanschi.

Potrivit statisticilor, copiii prematuri se nasc cele mai multe afecțiuni. Este vorba despre 1.720 de afecțiuni la 1.000 de copii. Cele mai răspândite afecțiuni cu care se nasc copiii înainte de termen sunt malnutriția, insuficiența respiratorie și pneumonia congenitală.

Datele mai arată că anul trecut, mortalitatea perinatală a constituit 10,9 cazuri la 1.000 de copii născuți.

 

 Articole relaționate:

Mame-adolescente, eșecul autorităților. Numai 15 la sută dintre tineri ajuns să cunoască care sunt consecințele unui raport sexual și despre metodele de contracepție de la serviciile create de stat 

Și-a convins fostul iubit să-i devină donator de spermă ca să o ajute să aibă un copil. „O cresc singură. El vine să o vadă“

Spermatozoizii-roboți, o nouă invenție ce poate fi utilizată în fertilizarea în vitro