Autor: Irina Papuc

Agresiunea asupra lucrătorilor medicali, inclusiv asupra rezidenților, se va considera o infracțiune și ar urma să fie sancționată conform Codului Penal. Deocamdată vorbim despre o inițiativă legislativă a Ministerului Sănătății, care are scopul de a proteja lucrătorii medicali de pacienții agresivi sau rudele acestora.

Potrivit inițiativei, urmează să fie completate articolele 145, 151 și 152 din Codul Penal, în ceea ce privește omorul intenționat și vătămarea intenționată gravă și medie a integrității fizice și asupra sănătății. Este important de menționat că aceeași infracțiune se va pedepsi mai aspru dacă este vizat un lucrător medical. Astfel, pentru omorul intenționat a unui medic, medic rezident ori unui alt lucrător medical se prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 15 la 20 de ani sau cu privațiune de libertate pe viaţă. În cazul unei vătămări intenţionată gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii se prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 10 la 12 ani.

De asemenea, Ministerul Sănătății propune și modificarea articolului 287, alineat (2) Cod Penal, în ceea ce privește huliganismul. În cazul în care infracțiunea va fi săvârșită într-o instituția medicală, atunci persoana vinovată va achita o amendă maximă de aproape 68 de mii de lei sau va face până la 5 ani de închisoare.

Inițiativa de modificare a Codului Penal este supusă dezbaterilor publice până pe 19 ianuarie.

Amintim că ultimul caz de agresiune fizică a fost săvârșit asupra unui medic, angajat al Institutului Oncologic, în luna noiembrie a anului trecut. Despre protecția sporită asupra doctorilor s-a discutat și anterior, iar deputatul Valentina Stratan a prezentat și un proiect de lege în Parlament care prevedea același lucru – sancționarea, însă contravențională, nu penală, a celor care agresează lucrătorii medicali. Discuțiile au fost aprinse, însă deputata nu a fost susținută.

 

 Articole relaționate:

„Doctorii din Moldova nu au timp să lupte pentru drepturile lor”  

Închisoare de până la şase ani pentru cei care agresează personalul medical

Doctor de la Urgență, bătut chiar în timp ce încerca să salveze viața unei paciente cu infarct