Redactor: Tatiana Povar

Tehnologia producerii embrionilor umani în eprubetă ar omite un ingredient important, afirmă oamenii de știință. Cercetătorii de la Clinica de Fertilizare in vitro ,,Altravita”, de la Moscova, au descoperit că șansa ca embrionii să fie viabili crește de cinci ori, dacă timp de 24 de ore este difuzată muzică în mediul în care ei se află.

În studiu, a fost utilizat A State of Trance de DJ Armin van Buuren, care a răsunat pentru 758 de ovule, la o frecvență de 80 de decibeli. Pentru comparație, același număr de ovule au fost fertilizate în liniște, scrie The Telegraph News.

Echipa de lucru, condusă de Alex Biryukov, a descoperit că ovulele expuse la sunete muzicale au avut tendința să se dezvolte mai ușor în embrioni și să ajungă la stadiul de implantare.

Descoperirea a fost prezentată la conferința ,,Fertility 2017”, ținută la Edinburgh luna aceasta.

 Dr.Adrian Borș, ginecolog-obstetrician: „Pentru mine cuplurile care decid să conceapă prunci prin metoda fertilizării sunt niște eroi” 

Dagan Wells, profesor la Universitatea de la Oxford, care a fost implicat în studierea embrionilor umani mai bine de douăzeci de ani, afirmă că ar fi posibil ca sunetele muzicale să creeze condiții similare cu cele din uterul mamei, imediat după concepere.

El a declarat: ,,Este posibil ca vibrațiile să fie capabile să stimuleze efectele prin agitarea mediului, să faciliteze mixarea fluidelor în care este ținut embrionul și să dilueze toxinele potențial periculoase crescând expunerea la nutrienții necesari”. Wells a mai adăugat că este necesară perfecționarea tehnicii, când vine vorba de tratamentul în cadrul fertilizării in vitro, care s-a îmbunătățit semnificativ în ultimii ani.

Nu este prima dată când cercetătorii încearcă să testeze efectele muzicii asupra dezvoltării embrionilor. Studii similare s-au efectuat în anul 2013 la Barcelona, când oamenii de știință afirmau că muzica Madonnei, Metallic și Bach ar fi influențat pozitiv fertilizarea embrionilor. Ei au declarat pentru Societatea Europeană a Reproducerii Umane și Embriologiei, la întrunirea anuală de la Londra din acel an, că muzica sporește șansele fertilizării ovulelor cu aproximativ 5 la sută.

 

█ Articole relaționate:

Ce înseamnă o rezervă ovariană scăzută - ce procese au loc în ovarele tale

Dezvoltarea fătului în imagini. Cu ce seamănă embrionul în primele zile de la concepere