Redactor: Elena Cioina

Prescrierea inadecvată a unor antibiotice din familia fluorochinolonelor este direct legată de răspândirea unei bacterii periculoase Clostridium difficile (c.difficile), arată un studiu publicat în revista britanică The Lancet. Cercetătorii afirmă că numărul mare de infecții cu această bacterie nu înseamnă lipsă de igienă în spitale, ci administrarea excesivă a acestor antibiotic.

Infecția cu această bacterie provoacă diaree și așa-numitele „pseudomembraneuses” sau colite, adesea însoțite de febră și dureri. Complicatiile pot fi extrem de grave. Bacteria poate perfora, de exemplu, colonul și chiar poate duce decese.

Cu toate acestea, autorii studiului, aproximativ 30 de cercetători, au demonstrat că limitarea utilizării antibioticelor din familia fluorochinolonelor, precum ciprofloxacina, a diminuat răspândirea infecţiei rezistente la acest tulpini ale bacteriei, fiind luate măsuri riguroase de igienă în spitale.

█ Bolnavii de tuberculoză din Moldova vor fi tratați cu cele mai noi medicamente aprobate la nivel mondial. Cine le produse și cât de eficiente sunt 

Această restricție privind administrarea antibioticelor din familia fluorochinolonelor a dus la dispariția, în mare parte, a cazurilor de infecție cu tulpina C.difficile, rezistentă la tratamentul cu antibiotice. De exemplu, în Marea Britanie, numărul infecțiilor provocate de această bacterie a scăzut cu 80 la sută.  
În comitatul Oxfordshire din Sud-Estul Angliei, de exemplu, în anul 2006 aproximativ 67 la sută dintre cazurile de infectare bacteria C.difficile erau rezistente la antibiotice, în comparație cu doar trei la sută – în 2013.

Pe de altă parte, numărul infecțiilor cauzate de tulpini ale bacteriei, sensibilă la tratament, a rămas acelaşi.

Rezultatele internationale

De asemenea, numărul cazurilor de transmitere a bacteriei în spitale, de la o persoană la alta, nu s-a schimbat, constată cercetătorii. Acest lucru se întâmplă în ciuda măsurilor de luptă și prevenire a infecțiilor, cum ar fi spălarea mâinilor și igiena minuțioasă în spitale.

█ Candida auris s-a răspândit necontrolat în spitalele din Europa

Cercetătorii au analizat și datele pentru fiecare infecție în parte provocată de bacterie, precum și cantitățile de antibiotice folosite de către spitalele din Marea Britanie. Astfel, au fost analizate peste patru mii de probe ale bacteriei, inclusiv la nivel genetic, pentru a determina la ce antibiotic anume este rezistentă bacteria.

„Aceste rezultate pot fi applicate la nivel international, având în vedere că în alte părți ale lumii, cum ar fi America de Nord, unde administrarea fluorochinolonelor nu este restricționată, numărul infecțiilor provocate de C.difficile este foarte mare”, subliniază Derrick Crook, profesor în microbiologie la Universitatea Oxford și co-autor al studiului. În Statele Unite, infecțiile cauzate de C.difficile costă bugetul public mai mult de 4 miliarde de dolari pe an.

 

█ Articole relaționate:

Crește numărul infecțiilor luate de pacienții moldoveni din spitale. Multe din cazuri rămân neraportate 

Stela Bivol, Centrul PAS: „De ce bahile și nu spălatul pe mâini? Oare să nu știe sistemul medical despre metodele de reducere a infecțiilor? E vorba, de fapt, de ecuații economice”