Autor: Mariana Matcovschi

Mormanele de gunoi, grămădite pe străzile Chișinăului în ultimele câteva zile, au deranjat locuitorii Capitalei. Deșeurile au rămas înșirate pe străzi și în curțile blocurilor, iar oamenii nu au altă soluție decât să le arunce pe unde apucă. Greu le este nu doar locatarilor, ci și multor instituții care produc zilnic sute de kilograme de deșeuri menajere. Spitalele nu sunt o excepție. Managerii spun că deși situația nu e deocamdată una critică, oricând se poate agrava, dacă gunoiul nu va fi evacuat.  

Șeful Direcției Sănătate din cadrul Primăriei Municipiului Chișinău, Mihai Moldovanu, a declarat pentru Sănătate INFO că a inspectat astăzi câteva instituții din Chișinău și afirmă că situația este neplăcută, dar nu este una foarte critică.

„În spitale, toate deșeurile au fost plasate și depozitate în tomberoane. Din acest punct de vedere este mai simplu decât în oraș. Dacă situația rămânea neschimbată încă o zi-două, puteau să apară și problemele”, afirmă Moldovanu.

Conducătorii instituțiilor medicale spun însă că, pentru a nu agrava situația, au trebuit să depună mai mult efort.

Iurie Dondiuc, directorul Spitalului Municipal Nr. 1 menționează: „Ne-am ciocnit cu această problemă pe neașteptate și n-am avut alte soluții decât de a depozita tomberoanele cu deșeuri pe platforma pe care o avem amenajată. Le prelucrăm cu soluții speciale, cu dezinfectanți. Ne străduim să nu le expunem la soare.” Directorul mai constată că în timpul în care a fost blocat accesul spre groapa de gunoi din Bubuieci, Spitalului Municipal Nr. 1 a acumulat deșeuri de aproape trei ori mai mult, față de cât se evacuează zilnic.

Iurie Dondiuc mai afirmă că până în jurul orei 16:00 deșeurile încă nu erau colectate, fapt ce îl îngrijorează. „Nu putem opri spitalizarea pacienților ca să nu mai producem deșeuri. Nu este o problemă ieșită din comun, dar dacă nu o să le evacueze azi sau cel târziu mâine dimineața, deja va fi mai dificil pentru noi”, menționează conducătorul instituției.

Vicedirectorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorba”, Ludmila Simonov, spune că instituția nu are o cantitate atât de mare de deșeuri, de aceea ceea ce au depozitat nu prezintă pericol. „Avem gunoi menajer și medical care poate fi depozitat o perioadă de timp și nu este nevoie să fie dus în altă parte. La noi nu există secție de chirurgie, de aceea este puțin mai simplu decât în alte părți”, a precizat directorul adjunct pentru Sănătatea INFO. Cu toate acestea, responsabilul speră că situația va fi rezolvată curând: „Am apelat la autorități, am depus o scrisoare să ne ajute, totuși suntem o instituție medicală”, a adăugat Ludmila Simonov.

La Spitalul Clinic Republican am reușit să vorbim cu reprezentantul Serviciului de presă, Marina Zibliuc, care ne-a asigurat că instituția în care activează a găsit o soluție pentru a scăpa de problema deșeurilor acumulate.

„Pe lângă faptul că noi evacuăm gunoiul așa cum se face peste tot în oraș, mai avem un contract aparte cu firmele de salubrizare din raionul Ialoveni. Contractul acesta prevede evacuarea gunoiului de afară (crengi, frunze). Deoarece problema apărută zilele trecute a fost una neprevăzută, noi am profitat de acest avantaj și am încărcat pe lângă gunoaiele de afară și deșeurile care s-au acumulat din spital. Astfel a fost posibilă evacuarea deșeurilor”, a precizat Marina Zibliuc.

Există instituții medicale pentru care problema a fost soluționată mai rapid. Este cazul Spitalului Clinic Municipal Sfânta Treime. Oleg Crudu, directorul instituției, a menționat pentru Sănătate INFO că deșeurile au fost evacuate în această dimineață, la ora șapte. „Avem unde să stocăm gunoiul, avem spațiu amenajat aparte. Ar fi putut fi o problemă dacă nu era luat azi. Toate cele 12 tomberoane erau deja pline”, susține administratorul.

Aceeași situație a fost și în cazul Institutului Oncologic. Directoarea Larisa Catrinici menționează: „Gunoiul a fost depozitat în saci, temporar, și am așteptat să se rezolve problema. Alte posibilități de a evacua deșeurile din instituție nu avem. Noi am fost îngrijorați, dar îmi pare că astăzi a fost mașina de gunoi și cred că s-a rezolvat”, spune conducătoarea Institutului Oncologic.

Unii responsabili din spitale însă nu au știut să ne spună care este situația în instituțiile pe care le administrează. Neli Revenco, vicedirector în cadrul Institutului Mamei și al Copilului a menționat:

„La momentul dat, nu sunt pregătită să răspund la aceste întrebări. Răspunsul trebuie să fie corespunzător cerințelor, de aceea facem așa cum este procedura legală. Scrieți o solicitare către cancelarie și vă dăm răspuns. În mod normal noi avem purtător de cuvânt”, s-a justificat Neli Revenco.

Mihai Moldovanu, șeful Direcției Sănătate din cadrul Primăriei Municipiului Chișinău, susține că până la sfârșitul zilei de astăzi vor fi evacuate toate tomberoanele din toate instituțiile medicale din Municipiul Chișinău.

Amintim că după ce locuitorii din comuna Bubuieci au blocat accesul camioanelor Regiei „Autosalubritate” spre groapa de gunoi din localitate, premierul Pavel Filip a convocat o şedinţă operativă și a cerut să fie identificate măsuri urgente pentru deblocarea şi asigurarea în continuare a salubrizării în Chişinău. Aseară târziu oficialul declara presei că astăzi problema gunoiaelor va fi rezolvată, însă nu a precizat și cum anume.  

 

 Articole relaționate:

Groapa de gunoi de lângă Bubuieci îmbolnăvește oamenii. Comuna e pe primul loc printre satele din Moldova la capitolul boli diareice acute 

Gheretele din Chișinău – nu doar hidoase, dar periculoase. Unde își spală vânzătorii mâinile și unde merg la veceu 

Excursie urât mirositoare. Veceurile spitalelor din Moldova sunt mizerabile, fără hârtie igienică și săpun