Redactor: Irina Papuc

Lista medicamentelor esențiale, pe care statele trebuie să se asigure că le au în stoc, urmează să fie completată cu preparate noi, pentru tratamentul HIV, hepatita C, tuberculoză și leucemie.

Lista actualizată conține 30 de medicamente pentru adulți și 25 pentru copii și specifică noi recomandări de utilizare pentru 9 produse care deja se regăsesc în listă,  astfel fiind înregistrat un total de 433 de medicamente considerate esențiale pentru a răspunde celor mai importante nevoi de sănătate publică.

Antibioticele, împărțite în trei categorii

Una dintre cele mai mari modificări ține de regruparea antibioticelor. Experții OMS le-au structurat în trei categorii – ACCES, WATCH și REZERVE. Inițial, noile categorii se vor aplica numai antibioticelor utilizate pentru tratamentul a 21 dintre cele mai frecvente infecții generale. Dacă se va dovedi a fi utilă, ideea ar putea fi aplicată și medicamentelor pentru tratamentul altor infecții.

Modificarea are drept scop asigurarea disponibilității antibioticelor atunci când este necesar, dar și asigurarea că acestea sunt prescrise pentru infecțiile corecte. Măsurile sunt necesare pentru combaterea rezistenței la antibiotice. Așadar, iată noile grupe:

Grupul ACCES - OMS recomandă ca antibioticele din grupul ACCESS să fie disponibile în orice moment ca tratamente pentru o gamă largă de infecții comune. De exemplu, acesta include amoxicilina, un antibiotic utilizat pe scară largă pentru tratarea infecțiilor, cum ar fi pneumonia.

Grupul WATCH - include antibiotice care sunt recomandate ca tratamente de primă sau de a doua linie pentru un număr mic de infecții. De exemplu, utilizarea ciprofloxacinei, administrată pentru a trata cistita (un tip de infecție a tractului urinar) și infecțiile tractului respirator superior (cum ar fi sinuzita bacteriană și bronșita bacteriană), ar trebui redusă dramatic pentru a evita dezvoltarea ulterioară a rezistenței microbiene.

Grupul RESERVE -  include antibiotice cum ar fi colistina și unele cefalosporine care ar trebui să fie considerate opțiuni de ultimă instanță și utilizate numai în cele mai grave circumstanțe, atunci când toate celelalte alternative au eșuat.

Experții OMS au adăugat 10 antibiotice pentru adulți și 12 pentru copii.

Alte completări

Lista actualizată a medicamentelor esențiale conține mai multe medicamente noi, cum ar fi două tratamente pentru cancerul oral, o nouă pastilă pentru hepatita C, o combinație dintre două preparate, un tratament mai eficace pentru HIV, precum și un medicament mai vechi care poate fi aplicat pentru a preveni infecția cu HIV  în grupurile de risc, formulări pediatrice noi de medicamente pentru tuberculoză și amelioratori de durere. Aceste medicamente sunt:

  • Două medicamente pentru tratamentul cancerului oral (dasatinib și nilotinib) pentru tratamentul leucemiei mieloide cronice care a devenit rezistentă la tratamentul standard. În cadrul studiilor clinice, unul din doi pacienți care au luat aceste medicamente a obținut o remisiune completă și durabilă a bolii;
  • Sofosbuvir + velpatasvir ca prima terapie combinată pentru tratamentul tuturor celor șase tipuri de hepatită C (OMS actualizează în prezent recomandările sale de tratament pentru hepatita C);
  • Dolutegravir pentru tratamentul infecției HIV, ca răspuns la cele mai recente dovezi care arată siguranța, eficacitatea medicamentului și o barieră ridicată la rezistență;
  • Profilaxia pre-expunere (PrEP) cu tenofovir în monoterapie sau în asociere cu emtricitabină sau lamivudină, pentru prevenția HIV;
  • Delamanid pentru tratamentul copiilor și adolescenților cu tuberculoză multidrog (MDR-TB) și clofazimină pentru copii și adulți cu MDR-TB;
  • Pentru copii, formulări combinate de doze fixe de izoniazid, rifampicină, etambutol și pirazinamidă.

 

 █ Articole relaționate:

În Moldova lipsește o listă a medicamentelor esențiale pentru copii. Care sunt riscurile 

Criză de medicametne citostatice pentru bolnavii de cancer 

Ministrul Sănătății vrea ca PNUD să cumpere și medicamente pentru copiii bolnavi de leucemie. „Doar schemele sunt europene. Unele medicamente n-au existat niciodată” 

Anchetă în cazul unui lanț de farmacii care comercializa medicamente false pentru cancer, diabet și hepatite, în valoare de milioane de euro