Autor: Silvia Rotaru

Un produs nou, folosit pentru tratamentul diferitor tipuri de plăgi și arsuri, își face loc pe piața farmaceutică din Moldova. NewBIOTIdermal este produs sub formă de unguent și spray și poate fi administrat începând cu cele mai simple arsuri provocate de soare până la escare profunde, diverse plăgi, arsuri provocate de apa fierbinte, foc sau substanțe chimice. Medicamentul este produs de compania românească Titus&Sons, care își are sediul la Timișoara. Inventatorul acestuia este chiar producătorul, Titus Stoica, care l-a perfecționat preț de aproape trei decenii.

NewBIOTIdermal conține 95 la sută ingrediente naturale, extracte din plante, diverse uleiuri, rășini, ceară de albine, singurul component chimic fiind bismutul calat. Medicamentul poate fi administrat la toate etapele procesului de vindecare a plăgii, asigurând un microclimat umed favorabil tratamentului și procesului de cicatrizare.

Având o toleranță bună la nivelul pielii, gama de produse NewBIOTIdermal este indicată în tratamentul local al plăgilor acute și cronice apărute în diferite circumstanțe. În Moldova, este adus de către compania Neotec, specializată în importul și distribuirea dispozitivelor medicale.

„Este un produs nou, absolut natural în proporție de 95 la sută, accesibil tuturor păturilor sociale și este foarte util. Poate fi utilizat cu succes în arsuri, plăgi, zgârâieturi la copii. Rezultatele sunt absolut fenomenale, spre exemplu, în cazul arsurilor superficiale, în decurs de o oră de la utilizare se văd rezultate efective”, susține Andrei Botnaru, director Neotec, companie de import a dispozitivelor medicale.

Fiind un produs natural, acesta oferă confort pacientului pe tot parcursul tratamentului, susține producătorul general al liniei de produse NewBIOTIdermal, Titus Stoica.

 „Cel mai important lucru în cazul arsurilor este reducerea durerii locale și pansamentul este atraumatic în momentul schimbării. De asemenea, se formează un epiteliu de calitate și în cazul în care se formează o cicatrice, indiferent că este hipertrofică sau hiloidă, repigmentarea melaninei din piele este de bună calitate”, susține acesta.

Unguentul reprezintă o masă de consistență semisolidă, onctuoasă, omogenă, fără picături sau aglomerări de particule, are culoarea galbenă, până la galben-verzui. Interacțiunea dintre unguent și corp eficientă și benefică, deoarece:

-creează un microclimat favorabil vindecării,

-menține un mediu umed propice vindecării,

-susține o debridare(lărgire a plăgii) autolitică de bună calitate,

-previne suprainfectarea leziunilor,

-reduce procesul de inflamație,

-favorizează procesul de cicatrizare

-se ajustează la orice zonă anatomică,

Potrivit producătorului chiar și în cazul ulcerațiilor, bineînțeles pe fon diabetic, rezultatele sunt foarte bune. „Are o capacitate de epitelizare și granulare în profunzime și în mod deosebit putem spune că drenajul limfatic la nivelul plăgii este evident și conferă plăgii o capacitate de regenerare evidentă”, spune Titus Stoica.

Dispozitivul medical a fost testat clinic și poate fi administrat atât copiilor, cât și adulților. Rezultatele obținute au demonstrat că este un produs sigur și performant. Etapele tratamentului sunt simple și pot fi efectuate în condiții de casă sau ambulatoriu, în funcție de graviditatea plăgii. „Etapele tratamentului sunt unele extrem de simple și din nou ușor de făcut. Dacă suntem acasă, și se întâmplă un traumatism minor, gen o arsură mică, datorită uleiului fierbinte sau fierului de călcat sau un copilaș care aleargă și își julește genunchii, se spală plaga din abundență cu apă și săpun, dacă avem la îndemână putem să punem ser fiziologic. Ulterior se tamponează zona respectivă, se aplică unguentul fie sub formă de comprese, fie sub formă de plagă, se acoperă cu un pansament secundar și este gata. Se schimbă abia la 24 de ore, iar în decursul a câtorva zile se poate trece la schimbarea pansamentului la 48 de ore”, susține Mihaela Nodiți, Departamentul de calitate al Companiei Titus&Sons, Timișoara

Primele rezultate pot fi observate după 24 de ore de la aplicarea unguentului, în funcție de tipul de arsură spun producătorii. „După 24 de ore se pot observa deja primele rezultate. Dacă a fost o leziune ușoară, poate chiar să dispară, să zicem o arsură solară în 24 de ore se remite. Dacă este vorba de ceva mai complicat, se vede efectiv. Să vă dau un exemplu, un copil cade și sigur julitura ceea are și pietricele și nisip și de toate. Aplicând pansamentul, când îl dăm jos a doua zi, inclusiv pietricelele, nisipul rămân pe pansament și este un lucru foarte important. Durerea pe care pacientul o simte datorită leziunii respective, primei leziuni, în momentul aplicării pansamentului sau unguentului, această durere dispare sau se diminuează foarte mult”, spune Mihaela Nodiți.

Produsele NewBIOTIdermal se găsesc în toate lanțurile farmaceutice din România, dar și pe piața din Grecia și Serbia. În viitor producătorii își propun să exporte medicamentul în Germania și Israel, iar de curând a intrat pe piața farmaceutică din Moldova.

 

  Articole relaționate:

Au fost anunțate licitațiile internaționale pentru procurarea medicamentelor pentru diabet, cancer, HIV și alte maladii. Ministerul Sănătății acordă PNUD peste 4 milioane de dolari în acest scop 

O organizație internațională va cumpăra medicamente pentru mai multe categorii de pacienții din Moldova 

Ministrul Sănătății vrea ca PNUD să cumpere și medicamente pentru copiii bolnavi de leucemie. „Doar schemele sunt europene. Unele medicamente n-au existat niciodată”