Autor: Silvia Rotaru

Este un preparat compensat, dar deocamdată mai mult pe hârtie. În realitate se găsește foarte greu și este și scump. Colistin, un medicament indispensabil pentru bolnavii de fibroză chistică, era eliberat până în noiembrie anul trecut doar cu rețetă de la medicul specialist al Institutului Mamei și Copilului. Din noiembrie 2016 acesta nu se mai găsește nici la farmacia Institutului Mamei și Copilului, iar părinții au fost lăsați să se descurce cum pot. Asta deși, potrivit ordinului 562 din 30 iunie 2017 Colestin poate fi eliberat pe rețetă și de către medicii de familie, deoarece preparatul a fost inclus în lista medicamentelor compensate.

Dacă acum o săptămână și jumătate, Andrei Vreme (n.r nume schimbat), care suferă de fibroză chistică, și este din Chișinău, a găsit acest preparat tocmai la Ștefan Vodă, săptămâna trecută acesta lipsea și de pe rafturile farmaciilor din acest oraș.

„Îl caut de mai mult timp și l-am găsit la Ștefan Vodă acum o săptămână, pentru că în Chișinău nu era”, conchide acesta.

Veronica Curmei, originară din Ștefan Vodă, caută de mai mult timp Colistin, deoarece stocul i s-a terminat. „Am fost anunțată că peste o săptămână preparatul va fi adus la Ștefan Vodă. Aștept să mă sune”, a menționat pentru Sănătate INFO Veronica Curmei.  

O altă mămică din raionul Râșcani a rămas fără acest medicament încă din luna aprilie când preparatul eliberat de medicul specialist de la IMC s-a terminat. Maria Cozma așteaptă cu sufletul la gură medicamentul pe care fetița ei trebuie să-l ia în fiecare zi.

„M-au anunțat că în Moldova preparatul deja este. O perioadă nu s-a găsit nicăieri. Trebuie să merg la medicul de familie să-mi dea rețetă compensată la fel cum e și în cazul Kreonului, și apoi sunăm la farmacie și dăm comandă. El așa nu se găsește”, afirmă Maria Cozma.

Ana Canțîr din raionul Căușeni i s-a spus încă de luna trecută că stocul s-a terminat și va fi anunțată când va apărea medicamentul.

Pentru că este un medicament cu destinație specială, acesta nu se va găsi în toate farmaciile, explică Oxana Turcu. „Pacientul trebuie să sune din timp, să spună de ce doză are nevoie și farmacia va face comanda de la depozit. Este un medicament foarte scump și nici farmaciile nu îl pot păstra la depozit”, spune aceasta.

Până în ianuarie 2015 copiii cu fibroză chistică erau impuși să vină să stea în staționar și li se prescria preparatul. Din ianuarie 2015 și până în noiembrie 2016 pacienții veneau o dată la trei luni la Centrul Ambulator de Fibroză Chistică și Alte Maladii Rare (Policlinica Institutului Mamei și Copilului) la un control de rutină. Atunci li se prescriau și preparate le necesare, inclusiv Colistin pentru o perioadă de 3 luni.

„Din noiembrie 2016 acest preparat nu se mai găsea pe rafturile farmaciilor. Din acest motiv starea de sănătate a mai multor copii, care trebuiau să-l ia, s-a înrăutățit, respectiv aveau nevoie de spitalizare și tratamente. Acest preparat nici nu era înregistrat în țară, de asta nu se găsea prin farmacii”, explică Oxana Turcu.

Pe lângă Colistin, bolnavii de fibroză chistică au nevoie de Tobramicin și Kreon, preparate care la fel sunt compensate.

Fibroza chistică este o boala incurabilă, dar cu ajutorul medicamentelor prescrise corect și administrate la timp acestor bolnavi crește calitatea, cât și durata vieții.

Dacă un copil cu fibroză chistică are insuficiență pancreatică, lui i se prescris Kreon. Copii cu infecție pulmonară li se administrează Colistin și Tobramicin. Colistin este soluție destinată copiilor de până la 11 ani, iar tobramicin este praf și este destinat celor de peste 11 ani și adulților.

„Tobramicin este un medicament care 28 de zile se administrează continuu și alte 28 de zile se face pauză. Colistin se administrează în fiecare zi de două ori. Colistin este un preparat care odată administrat încetinește exacerbarea pulmonară. Deci acesta mărește atât calitatea cât și durata vieții, și nu dă reacții averse”, explică Oxana Turcu.

Colistin este un antibiotic folosit ca ultim remediu în cazul bacteriilor periculoase, care ucid aproximativ 50% dintre persoanele infectate. Tratamentul pentru o zi cu acest preparat costă 20 de euro, pentru o lună un bolnav trebuie să cheltuie 600 de euro, iar pentru un an tratamentul ar costa 7.300 de euro, dacă ar trebui să cumpere medicamentul.

Vicedirectorul S.A Sanfarm-Prim, firma importatoare a acestui produs, Ana Susarenco susține că acest preparat se găsește în 16 farmacii din țară.

„Este un produs specific și nu este atât de ieftin, de asta a lipsit o vreme, deoarece am avut o cantitate pur simbolică. Odată ce acest medicament a fost introdus în lista medicamentelor compensate noi am suplinit stocul”, spune aceasta.

Potrivit Cmpaniei Naționale de Asigurări în Medicină în anul 2016 şi primele 6 luni ale anului 2017, suma compensată pentru reţetele eliberate de prestatorii de servicii farmaceutice a constituit aproape 11 milioane de lei pentru preparatele Tobramycinum și Pancreatinum.

Sănătate INFO a remis o solicitare în adresa Centrului Național de Achiziții în Sănătate în care întrebăm de ce medicamentul Colistin nu se găsește acum pe piața farmaceutică din țară. Până la ora difuzării știrii Redacția nu a primit niciun răspuns.

Problema lipsei medicamentelor care le prelungesc viața bolnavilor de fibroză chistică nu este o noutate pentru Moldova. Încă în 2014 bolnavii se plângeau de lipsa medicamentului Tobramicin, un alt preparat pe care cei cu fibroză chistică este necesar să-l administreze.

În acest moment în Moldova sunt diagnosticați 64 de copii cu fibroză chistică. 11 din ei sunt cu tratament cu Tobramicin, 20 cu Colistin și ceilalți cu Kreon.

Fibroza chistică sau mucoviscidoza este o boală ereditară, care afectează întregul organism, provocând handicap progresiv şi deseori duce la deces timpuriu. Persoanele care au fibroză chistică au mucus gros şi lipicios, care se acumulează în căile lor respiratorii. Această acumulare facilitează bacteriile să crească şi să provoace infecţii, care la rândul lor pot bloca căile respiratorii şi sunt cauza tusei frecvente care duce la sputa groasă sau mucus, uneori sângeros. Pentru a supraviețui, aceștia au nevoie de medicamente și antibiotice.

Durata medie de viață pentru oamenii cu fibroză chistică a crescut constant în ultimii 40 de ani. În medie, persoanele cu fibroză chistică trăiesc până la 30 de ani deși tratamentele noi fac posibilă prelungirea vieții până în jur de 40 de ani. În țările dezvoltate, pacienții cu această maladie pot avea însă o viață obișnuită până la adânci bătrâneți.

 

 Articole relaționate:

Bolnavii de fibroză chistică din Moldova mor cu zile. În Germania aceștia trec de 60 de ani: „Trebuie luate măsuri urgente. Oamenii care suferă de această maladie trebuie să ducă o viață normală” 

Interese sau incompetență. Bolnavii de o maladie genetică rară nu mai au medicamente deja de jumătate de an 

Bolnavii de mucoviscidoză, într-o situație disperată. Stocul de medicamente care îi menține în viață s-a epuizat, iar altele nu se știe când vor fi procurate. Autoritățile păstrează tăcerea