Autor: Irina Papuc

Noii membri ai Guvernului Filip au depus astăzi jurământul de învestire. Printre cei desemnați în funcția de ministru este și Svetlana Cebotari, ex-director al Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, a cărei candidatură a fost anunțată pe data de 19 decembrie.

„Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea propășirii Republicii Moldova, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Moldovei”, este jurământul citit de fiecare reprezentant al Guvernului. Svetlana Cebotari a fost vădit emoționată la citirea textului, apoi a dat mâna cu premierul și președintele Parlamentului.

Numele noilor miniștri au fost comunicate pentru prima pe data de 19 decembrie, de către Partidul Democrat. Numele Svetlanei Cebotari a fost o surpriză, întrucât ea și-a depus candidatura pentru funcția de secretar de stat în Sănătate Publică la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Ea o înlocuiește pe Stela Grigoraș, care a deținut această funcția din iulie până în decembrie. Grigoraș a declarat presei că nu a fost anunțată despre faptul că va trebui să renunțe la fotoliul de ministru.

„Începem un nou an cu o nouă formulă guvernamentală. Acest pas nu este întâmplător, ci se încadrează perfect în acel lanț de reformă a administrației publice centrale. Avem în față întregul an 2018, cu toții înțelegem că nu va fi un an ușor, din simplu fapt că este an electoral. Vă aduc felicitări și îmi exprim încrederea că veți munci intens și eficient. Ne vom ține departe de disputele politice, ne vom concentra mai mult pe lucrurile pe care trebuie să le facă un Executiv, să fim aproape de oameni și să încercăm să venim cu soluții pentru ei. Am certitudinea că acest lucru se va întâmpla, chiar dacă nu aveți mult timp la dispoziție pentru a vă acomoda”, a declarat premierul Pavel Filip, în cadrul ceremoniei.

Precizăm că procesul de învestire a fost tărăgănat din cauza faptului că președintele Igor Dodon a refuzat repetat să accepte candidaturile celor șapte membri noi ai Guvernului. Curtea Constituțională a fost sesizată de Executiv,  care a decis suspendarea temporară din funcție a președintelui, atribuțiile acestuia fiind preluate de președintele Parlamentului Andrian Candu.

 

  Articole relaționate:

Miniștri „de tranziție”. Politicul schimbă pentru prima dată în istorie trei șefi la Sănătate într-un an

Svetlana Cebotari, ex-director al Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, va fi noul ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș: „Nu intenționez să plec nicăieri. Avem de muncit”

E oficial. Stela Grigoraș este noul ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale