Autor: Silvia Rotaru

De la începutul sezonului rece în întreaga țară au fost înregistrate peste 100.000 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare și peste 5.200 cazuri de infecții respiratorii severe, reprezentând între 3,1 și 4,7 % din numărul total de internări. Datele aparțin Centrului Național de Sănătate Publică.

În perioada octombrie 2017 – ianuarie 2018 în Republica Moldova au fost înregistrate în total 102.416 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și 5.267 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI). Ponderea cazurilor SARI a variat între 3,1% – 4,7% din numărul total de internări înregistrate în instituțiile medico-sanitare publice.

Tot în această perioadă au fost depistate patru cazuri de gripă, două cazuri au fost confirmate de laborator. Este vorba despre o femeie, în vârstă de 34 de ani, din Municipiul Chișinău. Ea a fost diagnosticată cu virusului gripal  A(H1N1) și a fost internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Capitală. Potrivit vicedirectorului instituției, Vasile Arapu, pacienta a fost deja externată, iar starea este „satisfăcătoare”.

Cea de-a doua persoană este din raionul Călărași și a fost diagnosticată cu virusul gripal de tip B. Niciuna dintre cele două paciente nu a fost imunizată. Conform CNSP, alte 114 persoane a fost diagnosticate cu virusuri non-gripale (Coronavirus, Adenovirus, Bocavirus, Rhinovirus, etc).

Medicii recomandă să fim cât mai precauți și să ne adresăm la doctor dacă avem simptome ce confirmă prezența unei infecții gripale. O persoană infectată trebuie să evite contactul cu cele sănătoase, în special cu femeile însărcinate sau cu cele care au imunitatea slăbită și maladii cronice. Pentru personalul medical este recomandat să folosească măşti de protecţie, atunci când sunt în contact cu bolnavii și să se asigure că sunt respectate toate regulile de igienă. 

 

 Articole relaționate:

Vaccinurile antigripale au ajuns în țară. În următoarele zile ar putea începe imunizarea

Gripă sau răceală: cum le deosebim

Gripa ar putea ajunge în Moldova mai repede decât vaccinurile. De ce moldovenii depind de americani