Redactor: Sorina Bujarov

Drogurile psihedelice- care provoacă halucinații, precum sunt LSD şi mescalina sau aşa-numitele "ciuperci magice", nu provoacă probleme cronice de sănătate. Cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţe şi Tehnologie din Trondheim susţin că ideea conform căreia aceste preparate afectează sănătatea mentală provine de la un număr redus de cazuri în care pacienţii erau deja bolnavi mental şi foloseau astfel de droguri.

Studiul a fost realizat de către cercetătorii Pal-Orjan Johansen şi Teri Krebs. Aceştia au examinat statisticile privind consumul de droguri în SUA în perioada anilor 2001-2004, pe 130.000 de cetăţeni americani. Dintre aceștia 22.000 au luat un drog psihedelic aşa cum este LSD cel puţin o dată în viaţă, relatează agerpres.ro.

Specialiştii spun că nu există nicio legătură semnificativă între perioada de utilizare a diferitelor droguri psihedelice sau folosirea LSD-ului în ultimul an, şi o creştere a ratei de manifestare a problemelor de sănătate mentală.

 „Până la urmă orice poate fi riscant; psihedelicele pot exacerba senzaţii trecătoare de anxietate şi confuzie, dar accidentele care duc la traume majore sunt foarte rare. În ultimii 50 de ani zeci de milioane de oameni au luat droguri psihedelice şi totuşi nu există dovezi concludente cu privire la problemele pe care aceste droguri ar putea să le facă pe termen lung” , a explicat Teri Krebs.

Pe lângă faptul că nu este nociv, LSD-ul ar putea fi chiar benefic pentru sănătate. Ambii cercetători norvegieni anterior au mai publicat un studiu în revista British Journal of Psychopharmacology, care sugerează că LSD este un tratament extrem de eficient împotriva alcoolismului. De asemenea, cei doi au recomandat folosirea acestui drog pentru ajutarea persoanelor care suferă de alcoolism.

Cercetătorii de la Trondheim au mai precizat că 59% dintre pacienţii care sufereau de alcoolism şi au primit o doză de LSD, fie s-au lăsat complet de băutură, fie au continuat să bea cantităţi mult mai mici, decât înainte de a lua acest preparat. 

 

Articole relaţionate: 

Deși ilegal, marijuana este cel mai consumat drog din lume 

Macul și marijuana, cele mai accesibile și cele mai consumate droguri în Moldova 

Mâine în Republica Moldova va fi marcată pentru prima oară Ziua de sensibilizare în cazul supradozelor în consumul de droguri