În curând va începe anul școlar. Toți părinții (mai ales cei a căror copii merg pentru prima data la școală), în goana mare, vor să-și pregătească cât mai bine odraslele lor pentru acest eveniment.

De cele mai multe ori, părinții nu-și pun întrebarea: care ghiozdan este mai potrivit pentru copilul meu?

Cum corect să selectăm acest atribut școlăresc, luând în considerare că elevii sunt nevoiți să ducă în spate „un munte” de cărți, care poate avea o influență negativă asupra ținutei?

Magazinele ne propun un sortiment destul de vast de ghiozdane, care se deosebesc după formă, culori, personajele imprimate, etc.  După volumul interior ghiozdanele se divizează în mini, midi și maxi. Care din ele, totuși sunt cele mai potrivite?

Specialiștii ortopezi recomandă copiilor ce merg în clasa întâi să nu poarte ghiozdane. Ideal ar fi ca acești copii să-și lase lucrurile la școală, în niște dulăpioare special amenajate. Din păcate aceasta este practic imposibil  pentru țara noastră, de aceea trebuie să fim conștienți de alegerea făcută.

Când mergeți să procurați ghiozdanul, este recomandabil să luați cu D-stră și copilul, pentru a efectua măsurătorile necesare (cu încărcătură).

Criteriile principale de care trebuie ținut cont atunci când alegem un ghiozdan sunt greutatea și dimensiunile acestuia. Conform recomandărilor sanitaro-igienice un ghiozdan trebuie să cântărească până la 1 kg, iar sarcina totală (cu încărcătură) nu trebuie să depășească cca 10% din greutatea copilului. Astfel, pentru un copil de clasele I-III aceste valori nu trebuie să depășească 2-3,5 kg, iar pentru copiii din clasele V-VII în medie 5 kg. Motivul este simplu și se ascunde în particularitățile de dezvoltare a copilului. Anume la vârsta de 6-8 ani are loc formarea modelului definitiv al curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale, ulterior modelându-se în dependență de mai mulți factori intrinseci și extrinseci (ex.: lucru fizic cu eforturi axiale simetrice sau asimetrice).

Dimensiunile ghiozdanului trebuie să corespundă limitelor anatomice ale trunchiului (segmentele toracic și lombar al coloanei vertebrale), adică între nivelul umerilor și nivelul taliei.

Materialul din care este confecționat ghiozdanul trebuie să fie ușor (vinil, naylon, etc.). Țesăturile din care sunt confecționate ghiozdanele moderne au o serie de avantaje: în afară de faptul că au o greutate redusă și rezistență sporită sunt impermeabile, rezistente la temperaturi extreme, ceea ce permite exploatarea ghiozdanului în condițiile climaterice ale țării noastre.

În scop de securitate ghiozdanul trebuie să aibă fâșii luminiscente reflectorizante. Toate lacătele trebuie să funcționeze impecabil, cusăturile să fie fine și rezistente, altfel pot răni copilul.

Mânerele ghiozdanului trebuie să fie rezistente la încărcături. Curelușele trebuie să fie confecționate din material elastic, să aibă o lățime de cel puțin 4 cm și să permită reglarea lungimii acestora după înălțimea copilului. Părinții trebuie să întrebe copiii dacă nu le amorțesc mâinile atunci când se întorc de la școală, pentru a exclude compresia arterelor subclavii și a nervilor plexului brahial de către curelușe.

O importanță deosebită pentru menținerea unei ținute corecte o are peretele auxiliar al ghiozdanului. Acesta poate fi ortopedic, adică repetă curburile fiziologice ale coloanei vertebrale, ceea ce micșorează solicitările mecanice axiale prin echilibrarea acestora pe scheletul trunchiului. Peretele auxiliar trebuie să fie confecționat din materiale plastice, care nu vor permite deformarea ghiozdanului. Unele ghiozdane ortopedice pot avea în peretele auxiliar 2 plăcuțe din aluminiu sau alt material plastic poziționate de-a lungul coloanei vertebrale. La exterior trebuie să fie căptușit cu material poros sau reticular, care nu va permite transpirarea copilului.

 

Și, în final, esențialul – copilul este beneficiarul final al acestui atribut, așa că oferiți-i atenția necesară și lăsați-l să aleagă după gustul lui culoarea sau personajele imprimate. El, copilul D-stră, trebuie să meargă zi de zi la școală doar cu emoții pozitive.

 

 

         

Andrei OLARU                                                                                                           doctorand,

catedra Ortopedie și Traumatologie,

USMF „Nicolae Testemițanu”