Jurnalul unei mame

  Săptămâna trecută a sunat primul clopoțel pentru mulți dintre prietenii copilului meu. Am pășit cu încredere într-o cu totul altă etapă a vieții noastre.

  Și chiar dacă rețelele de socializare abundă în comentarii negative despre sistemul de învățământ din Moldova, ziua de 1 septembrie tot timpul a fost una deosebită, așa cum de altfel ultimele zile de mai :) 

  Și în acest an suntem multe mame cu multe speranțe și gânduri luminoase pentru copiii noștri. Sunt însă printre noi și mame care trebuie să depună un effort foarte mare pentru a-și vedea copiii instruiți și fericiți. Mă refer anume la mămicile care au copii cu maladii cronice, care au nevoie de îngrijire și tratament continuu. Ca să poată face față lucrurilor mamele devin o întreagă echipă multidisciplinară pentru copiiilor, studiind literature de specialitate, urmărind și învățând practice internaționale. Ele sunt psihologi, logopezi, terapeuți, pneumologi, kinetoterapeuți, de opotrivă și fac aceste sacrificii pentru a îmbunătăți calitatea vieții odraslelor lor. Orice schimbare în viața copiilor lor, devine automat și o nouă experiență pentru mama. Ea mereu trebuie să se adapteze și să-și planifice programul, conform condițiilor fiului sau fiicei.

  Acest text este dedicate lor, dar mai ales mamelor care au acasă copii cu mucoviscidoza. De aceea, vreau să le recomand o carte scrisă, mai degrabă jurnalul unei mame cu unul dintre copii săi care suferă de fibroză chistică.

  Jacqueline Noordhoek este mamă a 3 copii. Timp de 18 ani, ea a ales să scrie în fiecare seară în jurnal. Notițele s-au regăsit ulterior, în 2013, în cartea „Viața mea cu Luca”.

  Cartea, scrisă în limba olandeză, este de fapt o „reflecție a experiențelor familiei, o familie care încearcă să găsească o cale între neliniștea și grijile față de copilul lor, care suferă de o maladie cronică”. În ea sunt descriese, la miez de noapte, micile victorii, înfrângeri și toată bucuria de a fi mamă.

  În 2015 a văzut lumina zilei și variant engleză a cărții, iar acum, grație Fondului de Binefecare „Острова”, aceasta este disponibilă spre citire online în limba rusă.

Sunt sigură că vă va prinde bine. Lectură plăcută.

  

Link spre carte.