Zilele trecute rețelele de socializare au fost împânzite de un mesaj de disperare al unor părinți, care apelau la ajutorul internauților pentru a aduna o sumă impunătoare de bani pentru tratamentul fiicei lor peste hotare.

Este vorba despre campania #saveAlexandra, protagonista căreia este Alexandra Negru, o fetiță de doi anișori care suferea de pneumonie bilaterala pe dreapta, bacterială distructivă complicată cu piopneumotorace, sepsis pulmonar. După ce a fost tratată de mai mulți doctori și ne-doctori din țară, boala micuței s-a agravat substanțial. Datorită contribuțiilor a zeci de oameni, părinții copilei au adunat suma necesară și Alexandra a fost salvată de medicii unei clinici din Turcia.

Niciun doctor din cei patru care au consultat pacienta în Republica Moldova nu a stabilit un tratament care să aibă efect. De ce? Pentru că am învățat să îndopăm copii cu antibiotice la primul strănut și pentru ca mai apoi niciunul dintre acestea să nu-și facă efectul atunci când este cel mai necesar. Iar administrarea antibioticelor este prima acțiune săvârșită de medici, cu ochii închiși, atunci când copilul este internat în spital, chiar dacă investigațiile se fac abia a doua zi.

Ceea ce m-a șocat însă în toată această poveste și m-a determinat să scriu acest text, este o acțiune a părinților fetiței: cea de a se adresa unei oarecare Irina Vladimirovna, un fel de “pediatru” recomandat de mai mulți locuitori ai Capitalei, care consultă pacienții acasă. ACASĂ. FĂRĂ NICIUN INSTRUMENT MEDICAL. FĂRĂ LICENȚĂ. Jurnaliștii au vorbit despre această Irina Vladimirovna de mai multe ori pe parcursul ultimilor ani. Nimeni nu i-a stopat activitatea. Are, femeia, spete largi. Altfel nu-mi pot explica inacțiunea poliției și Ministerului Sănătății. Altceva mă deranjează însă. Cum pot oamenii maturi, integri, conectați la realitatea țării în care trăiesc să-și încredințeze copiii acestor ne-doctori? Ce fel de diagnostic pot pune acești “speciliști” dacă nu fac nicio analiză? La limita iresponsabilității! Dragi părinți, aveți grijă de copiii voștri. Consultați mai mulți medici atunci când aveți dubii. Cereți să vi se facă investigații și să argumenteze fiecare pastilă pe care v-o prescriu. Nu vă omorâți copiii cu propriile mâini!