Ori de câte ori în Moldova este marcată vreo zi internațională în domeniul sănătății, autoritățile se străduiesc măcar ceva să organizeze, măcar cumva să informeze și să sensibilizeze oamenii despre o problemă sau alta. De exemplu, să ne spună a mia oară că, noi, moldovenii sunt ponderali și obezi și că ar fi bine să mâncăm mai puțin sau să facem sport. Cine nu știe despre acest lucru? Sau că maladiile cardiovasculare sunt pe primul loc în topul deceselor printre moldoveni. Și asta știm. Sau că cea mai temută maladie socială – cancerul - poate fi tratat dacă e depistat la timp. Altceva autoritățile din sănătate nu ne spun. De ce? Pentru că cel mai des evenimentele organizate cu prilejul acestor zile sunt niște formalități. Așa, ca să fie. Mai ținem un discurs, mai punem un cort și măsurăm tensiunea, mai țopăim cu niște antrenori de fitness prin parc și gata. După toate aceste evenimente „de informare” rămâi cu aceeași informație de ani de zile și cu aceleași constatări. Chiar și presa nu mai merge la asemenea evenimente, pentru că ele se repetă nu de la an la an, dar de la eveniment la eveniment. Nici măcar comunicatele de presă nu mai sunt atât de consistente și informative. Sunt doar niște anunțuri de care sunt lipite niște statistici.

Mâine e Ziua Mondială fără Tutun. E remarcabilă, având în vedere că țara împlinește un de când în spațiile publice închise și semiînchise a fost interzis fumatul în totalitate, iar experții ne asigură că în 90 la sută dintre cazuri norma este respectată. Noi, nefumătorii ne bucurăm, că putem merge în orice local din care nu mai ieșim „afumați”, până în măduva oaselor. Evenimentele organizate cu acest prilej însă nu ne arată că „Moldova iese din fum”, vorba sloganului.

Acum citesc programul zilei de mâine, al autorităților din sănătate bineînțeles, și mă amuz. Responsabilii de sănătatea publică a populației ne invită, ca de obicei, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” să marcăm „Ziua Mondială fără Tutun cu genericul „Tutunul - o amenințare la adresa dezvoltării”. Întrebare – dezvoltarea cui? Titlul e absolut irelevant. Nu mă intrigă și respectiv mă face din start să trec peste eveniment.

Invitația vine din parteaCentrului de Sănătate Publică a Municipiul Chişinău, care „va organiza în această zi activităţi de informare, comunicare şi sensibilizare a populaţiei privind riscurile pentru sănătate asociate cu consumul de tutun. Astfel, colaboratorii CSP mun. Chişinău, împreună cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, ai Centrului Naţional de Sănătate Publică, ai Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport, vor participa la un şir de activităţi, precum ar fi:

-      consultaţia medicului specialist (a narcologului),

-      concurs de panouri informative privind pericolul iminent al tutunului asupra sănătăţii,

-      recital de cântece şi poezii tematice, 

-      program distractiv pentru copii,

-      activități fizice alături de antrenori profesioniști,

-      activitatea „Labirintul” – informarea documentată despre consecinţele fumatului”.

 

Deci, comunicare, informare și sensibilizare. A observat cineva din acest program că mâine vor fi atinse aceste trei obiective și ele vor ajuta moldovenii să iasă din fum? Eu nu.

Să le iau pe rând. Rămâi cu ochii pe ecran când vezi un astfel de program – recital de cântece și poezii tematice. La ce îmi servesc ele? Ce mă învață? Cât de mult conving acestea tinerii, de exemplu, să nu se apuce fumat? Sau cum îi determină pe fumătorii înrăiți să se lase de viciu? Nu văd nicio relevanță și totuși ele sunt incluse în program, iar autorităților le pare firesc să dedice o parte din timpul rezervat evenimentului, unui asemenea recital – de cântece și poezie. Poate ar fi fost potrivit pentru vreun eveniment școlar, dar să-l incluzi într-un program public, pare cel puțin ridicol.

-        Program distractiv pentru copii. În ce constă acesta? Oare cum altfel se vor distra copiii în această zi când noi, de fapt, ne luptăm cu fumatul? Ce informații prețioase vor primi aceștia distrându-se marcând evenimentul? Din nou ceață.

-        Activități fizice alături de antrenori profesioniști. Deja a devenit o banalitate. La fiecare eveniment din sănătate avem același program, cu mici excepții. Nicio țâră de originalitate, niciun deget mișcat ca să marcăm această zi altfel, ca să aducem o noutate, o altă abordare. Nimic.

-        Activitatea „Labirintul” – informarea documentată despre consecințele fumatului. Adică cum? Dacă lipsea cuvântul „documentată” înseamnă că era o informare superficială? Și de ce această activitate se cheamă „Labirintul”? Cui i-a venit ideea unei asemenea denumiri? Ce trebuie noi să înțelegem din ea?

Cel puțin eu, am senzația că cei care au alcătuit programul evenimentului nu doar că sunt plați, neinspirați și comozi, dar mai și folosesc cuvintele de dragul folositului.

Concluzie. Eu nu voi merge la acest eveniment, deși combaterea fumatului este nu doar un subiect prioritar pentru Redacția Sănătate INFO și un proiect de suflet al Centrului PAS. Pur și simplu nu vreau să văd cum acest eveniment, care trebuie să pună din nou în discuție o problemă atât de gravă pentru sănătatea publică, este ridiculizat în asemenea hal. Când ajungi să citești asemenea anunțuri, înțelegi că nu există niciun interes din partea autorităților să ne convingă și să ne învețe cu adevărat că fumatul, mâncatul aiurea, consumul de alcool ori lipsa activităților fizice sunt periculoase pentru sănătate. E un eveniment formal, organizat după principiul „e bine și așa”.

Partea și mai proastă e că pentru toate aceste evenimente sunt cheltuiți bani publici. Câți o fi, dar sunt cheltuiți. La elaborarea acestui program sunt implicați destul de mulți oameni, este emis un ordin ministerial, e pusă o semnătură, o ștampilă, sunt invitați reprezentanți ai instituțiilor internaționale din sănătate, sunt implicați parteneri. La ce bun, dacă efectul va fi la fel ca cel de anul trecut sau mai anul trecut sau cel de acum zece ani?

P.S. Să nu se supere cei care muncesc cu adevărat pentru combaterea fumatului în Republica Moldova. Ei merită, cel puțin, apreciere și nu poartă nicio vină că responsabilii din sănătate gândesc ca-n secolul trecut.