Familia noastră este pro vaccinare, deși tot mai des găsim informații care vor să ne pună la încercare decizia noastră ori chiar să ne convingă de contrariul. Adesea merg la evenimente fie pentru că am încredere în vorbitorul care va prezenta tema, fie am o recomandare bună despre eveniment și /sau tema mă preocupă.

La offline-ul „Ce vreau să știu despre vaccinul ROR” am mers, deoarece, cred eu, cazul de rujeolă „importată” a provocat multe îngrijorări în rândul părinților conștienți și voiam să aflu ce facem ca să ne protejăm copiii, mai ales cu cei care nu au ajuns la vârsta de vaccinare (ROR). Dl Nicolae Furtună, specialist în imunizare, s-a dovedit a fi o persoană foarte deschisă, care a știut să răspundă la întrebări pe înțelesul tuturor.

Fără îndoială trăim în era în care copilul devine o investiție personală a părinților. Noi suntem gată să îl ducem la diverse cursuri de instruire, cercuri de dezvoltare și vrem să îi oferim copilului nostru tot ce e mai bun și ce noi nu am avut. În acest caz ar fi bine să ne întrebăm: de ce ne permitem să riscăm cu sănătatea copiilor noștri, alegând nevaccinarea?

Odată că ne-am necăjit să îi aducem pe lume, toată perioadă de sarcină, cu momente fericite și mai puțin fericite, de ce vrem să privăm copilul de dreptul său fundamental la sănătate.

Pe glob, până la 5% din injecțiile administrate se fac cu scop de vaccinare și peste 95% cu scop de tratament. Abcese post injectabile sunt sute, dar de la injectare cu vaccin anul trecut nu a fost nici unul. 

Mi-a plăcut mult răspunsul la întrebarea dacă vaccinurile se deosebesc la calitate în funcție de țara producătoare. Răspunsul a fost franc. Despre vaccinuri din Rusia în Moldova noi nu am auzit și nu vom auzi. Pentru că Rusia este o țară destul de mare, care produce vaccinuri pentru populația sa. Pe când în Europa, ai nevoie de certificare minuțioasă (asta o știm și din faptul că producătorii agricoli nu pot exporta in Europa fără aceste certificate greu de obținut). Ba mai mult, În Moldova se importă vaccinuri doar de la producătorii recunoscuți de UNICEF. 

Un alt subiect abordat a fost - unde vaccinăm copii: la privat sau la public? Aici aș vrea să menționez că vaccinarea este gratuită, cheltuielile fiind acoperite de STAT! Așa se face că este mai ieftin să previi decât să tratezi.

Ba mai mult, a fost prima dată când am aflat ce înseamnă component pertussis celular (bacterii omorâte). Anume acest component este cel mai reactogen. Dacă apar semne de roșeață și durere după administrare vaccinului atunci este de la el. Și anume acest component oferă o imunitate post vaccinală mai de durată. Vaccinurile de la privat sunt acelulare, adică nu conțin bacterii. Având aceste informații fiecare este liber să aleagă unde să vaccineze și în ce preferă să investească banii săi.

Vaccinul este un produs care are misiunea să însceneze infecția naturală, iar ca rezultat facem imunitate față de infecția dată. Noi nu ne dorim o infecție naturală, pentru că aceasta ar provoca mult mai multe complicații grave. Iar dacă copilul încă nu a atins vârsta de vaccinare, mama va avea grijă să nu frecventeze evenimente publice închise pentru a-l proteja de contactul cu masele și astfel va reuși să prevină o infecție.

Rujeola este o maladie extrem de contagioasă, dar care are șanse să fie eradicată pe întreg globul doar prin vaccinare.