Autor: Irina Papuc

Ieri, Comisia formată de Ministerul Sănătății pentru elucidarea cazului de la Medpark, în urma căruia o fetiță a fost traumatizată pe viață, trebuia să prezinte rezultatele investigării. Acest lucru însă nu s-a întâmplat. Președintele comisiei afirmă că instituția nu le-a pus la dispoziție documentele necesare, pe motiv că acestea ar fi la Procuratură.

Ștefan Gațcan, directorul Institutului Mamei și Copilului, care este și președintele comisiei, spune că nu poate fi emisă nicio concluzie până acum. Acest lucru s-ar întâmpla din cauza faptului că toate documentele care conțin date despre acțiunile medicilor din noaptea în care Diana Berari a născut sunt la Procuratura Râșcani. „Noi am anunțat Ministerul Sănătății despre faptul că nu putem emite nicio concluzie din cauza că n-am văzut documentele. Ne vom expune doar atunci când le vom avea”, a precizat Gațcan. Potrivit lui, în spital nu se mai păstrează nicio copie a fișei de naștere a copilului, a registrului de operații și nici a partogramei, o reprezentare grafică a frecvenței și intensității contracțiilor uterine.

De cealaltă parte, avocatul care se ocupă de cazul Dianei Berari, afirmă că nu se așteaptă ca această comisie să-i facă dreptate clientei sale. „Dacă ar fi existat dorință de a elucida cazul conducerea spitalului ar fi cerut copiile documentelor de la Procuratură. Nimeni nu i-a împiedicat să facă acest lucru. Ministerul Sănătății a creat această comisie ca să spele imaginea Medparkului”, este de părere avocatul Vitalie Nagacevschi.

Contactat de Sănătate Info procurorul Vitalie Galeru de la Procuratura Centru care se ocupă de cazul Dianei Berari ne-a comunicat că nici Ministerul Sănătății și nici vreun membru al comisiei nu s-au adresat pentru a solicita copiile documentelor.

„Eu mă ocup de acest caz și pot să vă spun că nimeni din comisie sau de la Minister nu au cerut copiile documentelor. Dacă o vor face, suntem deschis pentru colaborare, mai ales că este vorba despre o comisie la nivelul organelor de stat”, a precizat Galeru.

Diana Berari acuză medicii de la Medpark de malpraxis, după ce a avut o naștere cu complicații. Fiica lor, Delia, s-a ales traume grave, după ce înainte de naștere s-a produs o prolabare de cordon, iar nașterea a fost întârziată forțat de către medicul ginecolog. Din acest motiv fetița se asfixia din lipsă de oxigen. Acum ea are encefalopatie hipoxic - ischemică perinatală, ceea ce i-a provocat probleme de auz. Totodată, fetița nu poate înghiți, iar mâinile și picioarele îi sunt paralizate. Acum, părinții  investesc sume enorme de bani în tratamentul ei. Diana ne-a comunicat că mâine pleacă în Italia unde va discuta cu medicii de acolo despre posibilitatea de restabilire a auzului.

 

Citește la aceeași temă:

Diana Berari, mămica care acuză medicii de la MedPark de malpraxis: „Nu mai cred în nimeni. Mihai Ciocanu mi-a promis de mai multe ori că va face o anchetă. Ei caută să iasă basma curată”