Redactor: Irina Miron

O adolescentă de 15 ani din Marea Britanie a murit la spital, după ce doctorii nu i-au efectuat un șir de investigații medicale care ar fi putut arăta că fata avea o inflamație la creier, care îi punea în pericol viața. Medicii de la Spitalul Basildon din Essex nu au verificat dacă Amie Miller, care avea dureri mari de cap și grețuri, putea deschide ochii și nici nu i-au examinat dimensiunea pupilelor. Totuși, unul dintre doctori a mărturisit că fata nu a fost supusă investigațiilor medicale, deoarece a crezut că adolescenta se simte mai bine, scrie dailymail.co-uk.

Amie a murit din cauza unei inflamații la creier pe 19 noiembrie 2008, însă experților le-a luat cinci ani ca să afle adevăratele cauze ale decesului. Potrivit procurorilor, adolescenta a fost spitalizată pe 16 noiembrie, deoarece de șapte zile aceasta avea dureri de cap insuportabile și grețuri. Medicii au internat-o într-un salon pentru adulți, pentru că în secțiile de terapie intensivă pentru copii nu mai era niciun pat liber. I-au făcut o rezonanță magnetică, i-au administrat sedative și au conectat-o la aparate cu ventilație pulmonară artificială. Avocații familiei adolescentei spun că doctorii, care ar fi trebuit să o salveze, au ignorat-o și nu i-au oferit ajutor. Medicii au decis totuși abia pe 19 noiembrie să îi facă fetei puncție lombară și să îi facă mai multe analize. Testele nu au mai fost făcute pentru că unul dintre pediatri a spus că acestea ar trebui efectuate numai atunci când starea fetei va deveni stabilă, în caz contrar, puncția lombară, i-ar putea înrăutăți sănătatea. Există și ipoteze potrivit cărora medicii nu i-au făcut adolescentei analizele de rigoare după ce un alt medic ar fi constatat că Amie se simte mai bine, iar rezultatele rezonanței magnetice erau bune. „Nu am făcut aceste investigații medicale, deoarece nu credeam că starea fetei e atât de gravă. Eram sigur că e tânără și își va reveni ușor”, a mărturisit Michel Sun Wai, medicul care era de gardă în ziua de  19 noiembrie 2008, când a murit fata.

Deși unii dintre doctori spun că testele nu puteau fi făcute, pentru că Amie era sub influența sedativelor, Sun Wai mărturisește că acestea ar fi putut-o salva pe adolescentă.

Fata a murit de encefalită. Ancheta a arătat că în loc de morfină, medicul i-a administrat pacientei Propofol, un medicament care crește nivelul de potasiu și sporește ritmul cardiac al copiilor. „Aș face același lucru dacă aș avea din nou un asemenea pacient”, s-a apărat Sun Wai.

„Știu că acest medicament nu este recomandat copiilor foarte mici, însă Amie era deja adultă, iar doza pe care i-am dat-o a fost mică ”, a mai spus Michel Sun Wai.

Ancheta inițiată pe acest caz continuă.  

 

Articole relaționate:

5,5 milioane de dolari despăgubire pentru o greșeală chirurgicală soldată cu decesul pacientului 

Topul celor 10 specialități medicale în care se produc cele mai multe greșeli. Ginecologia și chirurgia, în fruntea clasamentului

Cele mai frecvente cazuri de malpraxis: cancerul nediagnosticat la timp și atacurile de cord