Redactor: Irina Miron

Experții în probleme de fertilitate au descoperit cum uterul unei femei verifică embrionii înainte să îi accepte. O echipă de cercetători de la Universitatea din Southampton și cea din Warwick, din Marea Britanie, dar și de la Universitatea din Utrecht, Olanda, au descoperit că dacă mucoasa uterină, numită endometru, nu reușește să simtă semnalele chimice transmise de la oul fertilizat, stopează activitatea mai multor gene responsabile de implantarea pe mucoasa uterului, scrie medicalnewstoday.com.

Unul dintre semnalele chimice de care are nevoie endometrul este cantitatea de tripsină, o enzimă pe care o degajă embrionul. Dacă acest lucru nu se întâmplă, embrionul nu este acceptat și este lăsat să se dezintegreze, restabilind astfel procesul.

„Lipsa tripsinei este un indicator pentru endometru privind calitatea embrionului și scade receptivitatea de implantare a acestuia” precizează Nick Macklon , profesor în Ginecologie și Obstetrică la Universitatea din Southampton.

Descoperirea ar putea oferi soluții și pentru problema fertilizării in vitro.

„Unul din șase cupluri se confruntă cu problema fertilității, iar multe din ele ajung să apeleze la fertilizarea in vitro”, a mai spus Macklon.

În timpul fertilizării in vitro procesul de implantare a embrionilor poate deveni o problemă.

Pentru a realiza studiul, savanții au incubat lichidul în care au fost crescuți embrionii și celulele din țesutul conjunctiv al endometrului.  Cercetătorii au înregistrat o sporire a activității genelor atunci când embrionii din lichid erau de o calitate mai slabă. În schimb, nu a fost înregistrată nicio reacție când lichidul conținea embrioni calitativi.

Echipa de cercetători a efectuat acest experiment și pe șoareci, iar rezultatele au fost aceleași.

O altă cercetare, realizată de Jan Brosens, de la Școala de Medicină din Warwick, oferă răspunsul la întrebarea de ce cantitățile mari de celule Natural Killer provoacă avort habitual. Potrivit oamenilor de știință, cantitățile mari de celule Natural Killer din endometru sunt un indicator al producerii insuficiente de steroizi, care sunt responsabili de formarea grăsimilor și vitaminelor, importante pentru nutriția embrionului.   

 

Articole relaționate:

A fost inventată o metodă mai simplă de fertilizare în vitro 

Piața fertilizărilor in vitro prosperă în Asia