Autor: Irina Papuc

Au mai rămas zile numărate până când Republica Moldova va semna la Vilnius Acordul de Liber Schimb, Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană. Deși prevederile acestui document sunt ținute în mare secret, experții în sănătate bat alarma. Ei afirmă că Guvernul este nevoit să accepte o serie de reguli care vor oferi producătorilor de medicamente originale protecție pentru produsele lor pe un termen de cel puțin 11 ani. Măsura i-ar putea afecta cel mai mult pe purtătorii HIV, pentru care preparatele ar putea ajunge să coste de până la 30 de ori mai mult.

Acordul de Liber Schimb cu UE înseamnă în primul rând asumarea unor angajamente la nivel internațional. Printre acestea se numără și acordul TRIPS (Trade Related Aspects of Intellectual Property Rights ), ce prevede respectarea drepturilor intelectuale în comerț.

Aceasta înseamnă că Republica Moldova va trebui să garanteze dreptul de patentă asupra unui medicament original inventat, timp de cel puțin 11 ani. Ca urmare, nicio altă companie nu va putea importa un medicament generic ce reproduce originalul, pentru că nu va avea dreptul să facă vreo referire la testele clinice existente şi nici să iniţieze propriile verificări, restricţii ce funcţionează în spaţiul comunitar. Astfel, atâta timp cât originalul va fi protejat de dreptul de patentă, importul genericelor, care sunt cu mult mai ieftine, va fi interzis în Republica Moldova.

Experții consideră că țara noastră va fi puternic afectată după intrarea în vigoare a acestor prevederi: „Exclusivitatea datelor este o modalitate de a menţine artificial preţuri mari şi, implicit, duce la restricţionarea accesului la medicamente pentru cetăţenii Republicii Moldova. Studiile mai vechi efectuate în Europa arată că, la nivel european, amânarea cu doar şapte luni a intrării pe piaţă a unui număr mare de preparate generice a cauzat prejudicii de trei miliarde de euro” este de părere directorul Centrului de Analize și Politici în Sănătate, Viorel Soltan.

Și responsabilii de la Ministerul Economiei, dar și de la Ministerul Educației au refuzat să ne spună ce poziție va adopta Moldova față de acordul privind exclusivitatea datelor. Cert este că autoritățile nu vor risca să nu semneze Acordul de Liber Schimb din cauza regulilor TRIPS, este de părere expertul PNUD la Ministerul Sănătății, Arcadie Astrahan.

„Nimeni, în afară de membrii Guvernului, nu cunosc cu certitudine ce prevede Acordul de Liber Schimb cu UE. Cert este că protejarea drepturilor intelectuale în comerț nu pot fi evitate în cazul semnării Acordului. S-a vorbit inițial despre posibilitatea de a aplica pentru noi principiul 5 plus 2 plus 1, ceea ce ar însemna că perioada de valabilitate a patentei asupra produsului original să fie mai mic, de opt ani în loc de 11, cât este acum. Este totuși puțin probabil că UE va face o excepție pentru Republica Moldova. Mi s-a comunicat de la Ministerul Sănătății că în cazul semnării, preparatele antiretrovirale ar putea costa de până la 30 de ori mai scump decât acum. Toate acestea însă sunt speculații, deoarece nu știm cu exactitate ce prevede Acordul. Indiferent de scenariu, Guvernul este obligat să adopte toate măsurile necesare pentru a asigura toate persoanele bolnave cu medicamentele necesare, indiferent de cât costă acestea”, a mai precizat Arcadie Astrahan. El crede că soluția perfectă pentru Moldova ar fi ca regulile să fie aplicate pentru viitoarele medicamente care urmează a fi înregistrate, fără să le afecteze pe cele deja înregistrate și autorizate. Problema este că oficial la Agenția Medicamentului au fost înregistrate doar patru medicamente pentru tratament antiretroviral din cele 29 existente în lume.

Republica Moldova urmează să semneze, în luna noiembrie la Vilnius, Acordul de Liber Schimb, Aprofundat și Cuprinzător cu UE și Acordul de Asociere.

 

Articole relaționate:

CNAM-ul explică de ce se majorează prețul poliței de asigurare medicală. Fondul va acoperi și cheltuielile pentru operațiile de transplant și Programele de Naționale de tratament a TBC, HIV/SIDA

Autoritățile de la Chișinău ar putea rata 8 milioane de dolari, pentru că nu au programe de reducere a infecției HIV printre prostituate, gay și persoanele dependente de droguri