Autor: Irina Papuc

Autoritățile din sănătate vor să-i aducă acasă pe medicii moldoveni care muncesc în străinătate. Pentru aceasta au lansat o campanie cu o denumire sugestivă – Moldova va fi sănătoasă, numai dacă medicii vor reveni acasă. Oficialii sunt conștienți că apelul ar putea rămâne fără răspuns, dar spun că ar fi norocoși să afle în următorii ani care sunt adevăratele motivele de plecare ale acestora și ce condiții ar accepta pentru a reveni în Moldova.
În ultimii 20 de ani, 40 la sută dintre medici și asistente au părăsit sistemul medical din țara noastră. Pe fondul unei migrații masive, o parte din ei au ales să plece oriunde numai să câștige bani, abandonând profesia, alții au preferat și au reușit să se integreze în sistemele de sănătate ale altor țări, mult mai dezvoltate decât Republica Moldova.

Problema cea mai mare este că nu există niciun fel de statistici care ar arăta un tablou clar al procesului de migrare al medicilor moldoveni. „În Republica Moldova, la fel ca în alte state, nu există statistici privind destinația cadrelor medicale care au emigrat, motivele care i-au împins să ia această decizie. Proiectul pe care OMS îl susține se referă la elaborarea mecanismelor prin care am putea stabili care sunt statele unde se află cei mai mulți medici moldoveni, dacă mai activează în calitate de doctor sau asistent medical, sau muncește la negru. Este esențial să aflăm și care au fost motivele lor să plece. Nu întotdeauna salariul este motivul principal. Până nu vom găsi răspunsuri la aceste întrebări, nu vom ști ce să le propunem doctorilor ca să se întoarcă acasă”, precizează reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, Jarno Habicht.

 

Astfel, proiectul „Îmbunătățirea managementului mobilității cadrelor medicale” are drept scop identificarea problemelor din sistem care i-au făcut pe medici să plece, dar și să ofere soluții pentru cei care vor dori să revină. Astfel, de astăzi este lansat portalul informativ medici-in.md. Aici, doctorii moldoveni aflați în străinătate vor afla informații despre locurile vacante din sistemul de sănătate de la noi. Totodată, cei care au muncit o perioadă îndelungată în alt domeniu și ar dori să profeseze din nou medicina vor avea posibilitate să studieze materia de la distanță. Ala Nemerenco, coordonator de proiect la OMS afirmă că au loc deja discuții cu conducerea Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” pentru a aplica în practică această idee.

Proiectul „Îmbunătățirea managementului mobilității cadrelor medicale” a fost lansat în 2011 cu suportul OMS, iar valoarea lui este de 2 milioane de euro.
Statisticile existente din țara noastră relevă că pe parcursul ultimilor cinci ani aproape 2.900 de medici s-au adresat Ministerului pentru confirmarea actelor de studii și a activității profesionale. Nu se cunoaște însă câți dintre ei au plecat din țară. Acum în Republica Moldova activează aproximativ 10.500 de medici și 23.000 de asistente medicale.

 

Citește la aceeași temă:

Medicii de peste hotare vor putea accesa un site care va conține informații despre locurile vacante din sistemul de sănătate de la noi