Autor: Sorina Bujarov

Aproape 40% și respectiv 30% dintre decesele printre copiii cu vârsta de până la cinci ani au loc din cauza intoxicațiilor și traumelor. Aceștia mor în primele 24 de ore de spitalizare sau la domiciliu, arată studiul „Evaluarea cauzelor mortalității infantile și a copiilor de până la cinci ani, la domiciliu și în primele 24 de ore de spitalizare”, realizat de Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și protecției sociale și familie.

Maladiile aparatului respirator și bolile infecțioase se fac și ele vinovate de decesele la domiciliu sau în prima zi de spitalizare a copiilor de până la cinci ani. Aceste boli provoacă 23% și respectiv peste 3% din decese.

Specialiștii consideră că de vină ar fi sărăcia și problemele economice ale familiilor în care se nasc acești copii. Astfel, lipsa unui loc de muncă permanent sau nevoia de a se angaja la munci ocazionale îi determină pe mulți dintre acești părinți să nu acorde atenția cuvenită copilului.

Jumătate dintre copiii până la cinci ani, care mor acasă sau în prima zi de spitalizare, cu excepția traumelor și intoxicațiilor aveau simptome de boală vizibile. Aceștia însă nu au primit ajutorul medical cuvenit, pe motiv că părinții nu aveau suficiente cunoștințe sau au avut o atitudine neglijentă față de copil. De asemenea - acces limitat la servicii, precum legătura telefonică, distanță mare până la cea mai apropiată instituție medicală. 

Potrivit studiului, majoritatea copiilor care mor până la vârsta de cinci ani sunt din mediul rural. E vorba de aproape 75 la sută. Specialiștii explică această situație prin faptul că la sate distanțele până la instituțiile medicale sunt mai mari și acolo se înregistrează o insuficiență de cadre medicale, în special de medici de familie.

Autorii studiului susțin în concluzie că în mare parte responsabilitatea pentru nivelul înalt al mortalității infantile la domiciliu sau în prima zi de spitalizare o poartă serviciul de asistență socială și autoritățile publice locale care nu se implică deloc sau insuficient.

Experții spun că deși, în ultimul deceniu, numărul cazurilor de deces printre copiii de până la cinci ani s-a redus în jumătate, rata acestora este totuși de aproape două ori mai mare decât media europeană. Specialiștii consideră că doar aplicarea și fortificarea colaborării între sectorul medical și cel social ar putea preveni sau reduce mortalitatea infantilă. La modul practic acest lucru ar însemna dezvoltarea serviciilor sociale adresate acestor copii ar ajuta la prevenirea sau micșorarea numărului de decese, dezvoltarea serviciilor de prevenire a abandonului în maternități și secțiile de copii, dezvoltarea serviciilor de sprijin pentru familiile ce au copii cu vârsta de până la cinci ani și construcția unor centre de zi pentru copiii de vârstă fragedă. De asemenea, construcția unor apartamente sociale pentru mamă și copil și dezvoltarea asistenței parentale profesioniste pentru plasamentele de urgență, pe termen scurt și mediu ar putea preveni sau reduce semnificativ cazurile de deces în rândul copiilor cu vârsta de până la cinci ani. 

Un alt raport cu privire la evaluarea demografică a populaţiei şi analiza morbidității în Republica Moldova, țările vecine și Uniunea Europeană, realizat în 2010, arată că timp de 7 ani, cele mai înalte rate ale mortalității infantile au fost înregistrate în raioanele Basarabeasca (21,5‰), Glodeni (21,0‰), Călăraşi (18,0‰), Cahul, Leova Hânceşti şi Floreşti (aproximativ câte 17- 16 ‰), iar cele mai scăzute - în Şoldăneşti (5,3‰), Drochia (5,4‰), Căuşeni (7,4‰) şi Ocniţa (7,6%).

 

Articole relaționate:

La patru ani, internată la spital în comă alcoolică 

Mai mulții copii cu arsuri provocate de apă clocotită, foc sau obiecte fierbinți. Anul trecut au ajuns la spital 750 de micuți