Redactor: Sorina Bujarov

Femeile care sunt supuse stresului în perioada de mijloc a vieții ar putea suferi de demență la bătrânețe. Așa arată rezultatele unui studiu efectuat de către o echipă de cercetători suedezi.

Cercetarea a durat patru ani și s-a efectuat pe 800 de femei cu vârsta medie, scrie medipadia.ro. În urma acestuia, experții au constatat că femeile care s-au confruntat cu evenimente negative precum divorț, pierderea unor persoane apropiate sau alte întâmplări care le-au provocat stres prezintă un risc sporit de a dezvolta boala Alzheimer, peste câteva decenii. Nivelul de risc depinde de nivelul de stres suportat de aceste femei. Astfel, cu cât mai stresante sunt evenimentele din viață cu atât riscul de apariție a bolii Alzheimer este mai ridicat.

Cercetătorii susțin că de vină ar putea fi hormonii de stres, care generează modificări nocive în creier. Spre exemplu aceștia ar putea provoca schimbări la nivelul tensiunii și glicemiei. Deseori modificările se mențin la un nivel sporit, chiar dacă trec ani buni de la evenimentul traumatizant, a explicat dr. Lena Johansson, coordonatorul studiului.

Cu toate acestea, autorii cercetării precizează că aceste concluzii trebuie confirmate și de alte studii, care ar preciza posibila existență a unui risc similar și în cazul bărbaților stresați. Cercetătorii mai spun că ar mai fi nevoie de studii pentru a afla eficiența unor tratamente preventive, cum ar fi managementul stresului sau terapia comportamentală.

Dr. Simon Ridley, de la Asociația britanică pentru Alzheimer, a ținut să sublinieze că factorii de risc pentru boala Alzheimer sunt ”complecși”. Astfel, în apariția demenței poate fi implicată atât vârsta, cât și genetica și mediul. Acesta a mai precizat că până în prezent s-a dovedit că cel mai bun mod de a reduce riscul de demență este un regim alimentar echilibrat, cât mai multă mișcare, și ținerea sub control a tensiunii și colesterolului.

Întreg studiul a fost publicat în revista medicală BMJ Open.

 

Articole relaționate:

Principalele afecţiuni provocate de stres

Stresul dublează riscul apariţiei unui atac de cord 

Munca stresantă provoacă boli de inimă