Autor: Sorina Bujarov

În Moldova operațiile de reconstrucție mamară după mastectomie, o procedură prin care sunt înlăturați sânii afectați de cancer, reprezintă o raritate. Din cele peste 600 de intervenții efectuate anual la Institutul Oncologic din Chișinău, doar câteva paciente ajung să-și refacă glandele mamare. Cele mai multe nu cunosc nimic despre o asemenea posibilitate, chiar dacă în străinătate aceste operații sunt foarte populare. Chirurgii plasticieni din Moldova spun că cel mai devreme, o femeie care a trecut printr-o intervenție de mastectomie, decis să-și reconstruiască formele peste jumătate de an de la intervenție.

„Vin la noi femei și după doi și chiar cinci ani de la înlăturarea unui sân sau chiar ambilor. Multe nici nu știu că își pot recăpăta sânii și nici medicii nu le informează că există o asemenea posibilitate. La noi în clinică timp de un an am făcut doar 10 reconstrucții ale sânilor”, susține chirurgul-plastician Chenadie Conțu, președintele Asociației de chirurgie plastică, reconstructivă și estetică din Moldova.

El spune că femeile care au trecut printr-o operație de mastectomie, chiar dacă s-au tratat de cancer, rămân traumatizate pe viață din cauza cicatricelor lăsate de bisturiu pe corpul lor.

Angela este una dintre moldovencele norocoase care a învins cancerul, dar pentru asta a fost nevoită să-și înlăture ambii sâni. La trei ani de la evenimentul tragic, femeia mărturisește că a reușit să-și reconstruiască ambii sâni, lipsa cărora în toată această perioadă încă îi aminteau de maladie.

„Am făcut operația de reconstrucție a sânilor după doi ani de la mastectomie. Cancerul te poate afecta chiar și după ce este tratat. Mă refer la faptul că te lasă fără o bucată din tine, iar acest lucru te afectează. Sunt un om puternic, așa că nu am stat să mă ”smiorcăi”, ci am căutat să mă informez despre toate posibilitățile de reconstrucție a sânilor”.

A răsfoit internetul, a consultat o mulțime de specialiști și abia după asta s-a hotărât să-și facă operația. A plătit cel puțin o mie de euro, dar spune că nu regretă deloc.

„Desigur că pentru femeile care au un salariu de 2000 de lei pe lună, cheltuielile pentru operație par foarte mari. Însă chiar și așa se merită efortul. Această operație îți redă încrederea în sine, deja și lumea începe să se uite cu alți ochi la tine, pentru că până la moment, gata, dacă știau că suferi de cancer, puneau crucea pe tine”, mărturisește Angela.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„La noi în țară operațiile de reconstrucție mamară sunt foarte rare, cu toate că aici numărul femeilor care își pierd sânul din cauza cancerului este foarte mare. Principalele cauze sunt proasta conlucrare între domeniul oncologic și cel al chirurgiei plastice. La noi nu există un sistem de informare a medicilor și bolnavelor despre indicațiile, metodele și particularitățile operațiilor de reconstrucție a glandei mamare”, a adăugat chirurgul Ghenadie Conțu.

Specialistul mai spune că rareori se întâmplă ca medicii oncologi să le informeze pe femei despre această posibilitate și să le îndrume către chirurgii plasticieni. Afirmațiile sunt însă contestate de către medicii oncologi. Aceștia susțin că fiecare pacientă este informată despre posibilitățile de refacere a sânilor.

„Toate pacientele sunt informate despre faptul că la doi sau la trei ani de la mastectomie este posibil ca glanda mamară să fie refăcută prin intermediul unei intervenții chirurgicale. Noi nu le recomandăm să facă aceasta la scurt timp după înlăturarea sânului pentru că încă este posibil ca cancerul să recidiveze, însă le spunem că pe viitor e posibil. Sigur că nu le îndrumăm la chirurgii plasticieni pentru că nu e de datoria noastră să le facem lor publicitate”, a declarat Vasile Jovmir, mamolog la Isntitutul Oncologic.

În majoritatea țărilor europene aproape 80 la sută din operațiile de reconstrucție a sânilor sunt efectuate în aceiași ședință cu mastectomia.  Specialiștii consideră că medicina moldovenească ar trebui să preia această practică, deoarece intervenția de reconstituire a sânului este o necesitate vitală pentru femeile care au fost supuse unei astfel de intervenții.

„E lucru știut și psihologii afirmă că pierderea glandei mamare distruge încrederea în sine a femeilor și, prin cicatricele lăsate, menține permanent în memorie maladia. Astfel pierderea sânului poate contribui la evoluarea unor grave probleme psihice, iar reconstrucția glandei mamare poate preveni aceste dereglări, mai ales că 15% dintre femeile din Moldova care au fost supuse mastectomiei sunt tinere”, a mai adăugat Ghenadie Conțu.  

În Republica Moldova, operații de reconstrucție a sânilor sunt efectuate doar la câteva clinici private. Prețul unei intervenții variază în funcție de metoda utilizată. Sunt două la număr - metoda lambou TRAM care prevede recoltarea țesutului din zona abdomenului împreună cu grăsimea și pielea pentru reconstrucția sânilor. Această procedură ajunge și până la 2.000 de euro. Cea de-a doua este implantul mamar. Costă mai puțin – 1.000 de euro. Specialiștii spun că dacă operația de reconstrucție a sânului nu este efectuată în aceiași ședință cu mastectomia, aceasta este permisă abia după un an de la înlăturarea glandei mamare.

În Republica Moldova, primele operații de reconstrucție mamară au fost efectuate în anul 1999. 

În fiecare an, în Republica Moldova sunt depistate aproximativ 900 de femei cu cancer la sân. 80 la sută dintre ele își fac mastectomie. Statisticile din ultimii cinci ani arată că aproape 70 la sută dintre ele supraviețuiesc.

 

Articole relaționate:

Aproape 500 de moldovence au murit, anul trecut, de cancer la sân, iar alte 700 au aflat că suferă de această maladie. Și numărul de decese și de îmbolnăvire sunt în creștere 

Peste 70 la sută dintre femei nu-și controlează sânii după vârsta de 40 de ani, fiind astfel supuse riscului de a face cancer la sân 

Majoritatea femeilor nu cunosc dacă sunt sau nu predispuse să sufere de cancer la sân