Redactor: Irina Miron

Medicii din SUA prescriu în continuare prea des antibiotice. Asta în pofida eforturilor depuse de autoritățile medicale de a descuraja folosirea frecventă a acestora, care duce la creșterea rezistenței bacteriilor și virușilor, scrie Agerpres.

„Știm că prescrierea inutilă a antibioticelor pentru anumiți bolnavi crește prevalența bacteriilor rezistente la astfel de tratamente. Acest lucru provoacă o preocupare tot mai mare în SUA și în restul lumii”, a menționat Jeffrey Linder, cercetător la Brigham Women’s Hospital din Boston, principalul autor al studiului apărut în ediția on-line a publicației Journal of the American Medical Association Internal Medicine.

Deși în SUA doar 10% dintre durerile de gât care îi afectează pe adulți sunt provocate de streptococ, o bacterie care ar fi singurul motiv de administrare de antibiotice, rata de prescriere a acestui medicament pentru o astfel de infecție este de 60% din cazuri, potrivit lui Linder. Aceeași situație este valabilă și pentru tratarea bronșitelor, o inflamație de origine virală. 73% dintre rețete conțin antibiotice, chiar dacă în mod normal acestea ar trebui prescrise mai rar, în cazul unor infecții de origine bacteriană. 

Cercetătorii au analizat rețetele prescrise în 39 de milioane de cazuri de bronșită și 92 de milioane de cazuri de dureri de gât înregistrate în SUA între 1996 și 2010. Ei au ajuns la concluzia că pe plan național, rata de prescriere a antibioticelor a rămas neschimbată în acest timp, de 60%.

„În afară de contribuția pe care o are la creșterea rezistenței bacteriene, folosirea în mod inutil a acestor tratamente majorează costurile financiare pentru sistemul sanitar și produce efecte medicale nefaste la persoanele cărora le sunt administrate”, a explicat Michael Barnett, unul dintre autorii cercetării.

Barnett crede că majoritatea durerilor de gât și bronșitelor trebuie tratate prin repaus și consum de lichide.

Conform unui raport recent al Centrului federal pentru controlul și prevenirea bolilor, rezistența microbiană la antibiotice afectează în SUA cel puțin două milioane de persoane pe an și ucide 23.000 de oameni.

 

Articole relaționate:

Medicii americani prescriu greșit antibiotice puternice

Bolile cu transmitere sexuală devin tot mai rezistente la antibiotice

Rezistența la antibiotice, o problemă din ce în ce mai amenințătoare