Redactor: Irina Miron

Cocaina, heroina și marijuana au devenit în ultimele două decenii mai ieftine și mult mai puternice. Cercetătorii au analizat cum s-a modificat puritatea, dar și prețul drogurilor ilegale între anii 1990 – 2009, iar rezultatele studiului au fost publicate în revista „BMJ”.

În Statele Unite ale Americii, puritatea heroinei, cocainei și marijuanei a crescut cu 60%, 11% și respectiv 160%, între anii 1990 și 2009, în timp ce prețul acestor droguri a scăzut cu 80%. Conform cercetării, în Europa și Australia sunt înregistrate aceleași tendințe, scrie foxnews.com.

Prețurile mici și puritatea înaltă a drogurilor demonstrează că aprovizionarea populației cu stupefiante ilegale este în plină ascensiune în ultimii 20 de ani. Constatările sugerează că „eforturile extinse de a deține controlul asupra pieței drogurilor ilegale prin sancțiuni legale, se soldează cu eșecuri”, spun autorii studiului.

Din afacerile în domeniul industriei drogurilor ilegale se câștigă anual aproximativ 350 de miliarde de dolari, potrivit unor rapoarte ale Națiunilor Unite. Utilizarea drogurilor interzise prin lege provoacă dependență, facilitează transmiterea HIV și creează rate înalte de violență în comunitățile în care comerțul cu astfel de droguri este în floare.

În ultimii ani au avut loc numeroase congrese ale Națiunilor Unite cu scopul de a controla consumul și producerea drogurilor considerate ilegale, iar autoritățile au apelat la lege în speranța de a reduce aprovizionarea  cu ele.

Cu toate acestea, unii experți și-au exprimat îngrijorarea că „războiul drogurilor” a devenit prea costisitor și că nu reduce dependența oamenilor de stupefiante. Aceștia sugerează că responsabilii ar trebui să apeleze la alte metode de control al drogurilor, cum ar fi reglementarea unora dintre ele. Totodată, experții spun că în loc să fie puși în detenție, consumatorii de droguri ar trebui să beneficieze de tratament.

Conform cercetării, în SUA, Canada și Mexic, unde sunt cele mai mari plantații de marijuana, cantitățile cultivate de pe suprafețele cu canabis  au crescut cu 288%, de la 782.607 kg în 1990 la 3,05 milioane de kg în 2007. În Africa de Nord, o altă sursă importantă de marijuana, recoltele au sporit cu 208%, de la 67.930 kg în 1990, la 209.445 kg în 2009.

Autorii studiului spun că aceste statistici evidențiază necesitatea de a fi reexaminată eficiența strategiilor de control a drogurilor, care pun accentul pe aprovizionarea redusă cu stupefiante, în locul prevenirii utilizării ilegale a acestora și tratamentului celor care le consumă.

 

Articole relaționate:

Deși ilegal, marijuana este cel mai consumat drog din lume

Macul și marijuana, cele mai accesibile și cele mai consumate droguri în Moldova 

Macul și marijuana, cele mai accesibile și cele mai consumate droguri în Moldova