Redactor: Irina Miron

Primul elicopter SMURD ar putea fi operațional în România și Republica Moldova la mijlocul anului viitor. Anunțul a fost făcut ieri de secretarul de stat din Ministerul Sănătății României, Raed Arafat, la deschiderea primului curs de formatori de paramedici de la Chișinău. Oficialul a menționat că aparatul de zbor abia urmează să fie achiziționat, iar pentru ca proiectul să devină funcțional, cele două state vor încheia și un acord, scrie Agerpres.

„Unul din elementele importante în acest proiect este elicopterul transfrontalier. Pregătirea paramedicilor nu merge neapărat prin proiectul respectiv, dar vine în completarea lui, însă proiectul respectiv prevede dotări pentru ambele părți, care vor fi folosite inclusiv transfrontalier și una din dotările care a fost menționată este elicopterul transfrontalier care va interveni în zona Republicii Moldova și în cea a județelor din regiunea Moldova. Știu că e lansată procedura așa că la jumătatea anului viitor, către al doilea semestru, urmează să se semneze acordul bilateral între guverne”, a menționat Arafat.

Potrivit secretarului de stat, acest acord este necesar pentru procedura de survol și de intrare pe teritoriile celor două state. Dacă acordul va fi semnat înainte să fie achiziționat elicopterul, ar putea fi folosit elicopterul SMURD.

„Este o comisie care lucrează, elicopterul este în procedură de achiziție. Și cu asta cred că cei din Republica Moldova vor porni mult mai repede și cu partea aeriană față de cum am pornit noi când am făcut SMURD aici. Acum la Iași există un elicopter și, dacă se semnează acordul, o să fie folosit și elicopterul de acolo, depinde de acordul dintre Republica Moldova și România”, a precizat Raed Arafat.

Prezent la eveniment, vice-ministrul de Interne al Republicii Moldova, Veaceslav Ceban, a menționat că proiectul este unul ambițios și important, deoarece în prezent calitatea acestor intervenții lasă de dorit.

„Și sper foarte mult că acești primi șase pompieri care vor trece cursurile la Târgu Mureș vor fi baza și vor pune temelia intervenției profesioniste în Republica Moldova”, a spus Veaceslav Ceban.

Proiectul nu este însă întru totul pe placul responsabililor Serviciului de Medicină Urgentă de la Chișinău. „Se încearcă o extindere a serviciilor, ceea nu e deloc oportun. Deci, nu e vorba doar de acordarea serviciilor în cazul dezastrelor naturale. Or, fiecare stat poate și este obligat să  ofere servicii de urgență pentru cetățenii săi. Nu s-a mai văzut nicăieri așa ceva”, a explicat Gheorghe Ciobanu, directorul Centrului Național Științifico-Practic de Medicină Urgentă.

Costul pentru realizarea proiectului este de 7 milioane de euro. 

 

Citește la aceeași temă:

„Studii” la SMURD. Mai mulți medici moldoveni vor merge în România pentru instruire 

Lansare în România, incertitudine la Chișinău. Proiectul SMURD, între neclarități, dezavantaje și beneficii