Redactor: Sorina Bujarov

Semințele de dovleac au un conținut bogat în magneziu, fosfor şi zinc. De aceea, ele sunt utile în mineralizarea oaselor, a dinţilor şi în cazul afecţiunilor prostatei. Pe lângă aceasta, uleiul extras din semințele de dovleac contribuie la scăderea nivelului lipidelor sangvine, are efect de stimulare a activităţilor hormonale în cazul femeilor şi creşte fertilitatea, spun specialiștii.

Potrivit doctorulzilei.ro, cele mai cunoscute beneficii ale consumului de semințe de dovleac sunt următoarele:  

Reglează nivelul colesterolului. Acestea previninfarctul miocardic şi ajută la refacerea muşchiului cardiac. Totodată, seminţele ajută la eliminarea paraziţilor intestinali, reglează nivelul colesterolului, desfundă venele, tratează afecţiunile epidermei, constipaţia, stimulează activitatea rinichilor şi calmează hiperexcitabilitatea nervoasă. Pentru a simți efectul beneficiilor, specialiștii recomandă consumul a 20-30 de seminţe crude în fiecare zi.

Combat insomnia. În acest caz, specialiștii recomandă să preparaţi ceai dintr-o lingură cu seminţe nedecojite şi pisate şi 250 ml de apă. După ce fierbe timp de cinci minute, infuzia se lasă la răcit şi se îndulceşte cu o linguriţă cu miere. Se bea cu 30 de minute înainte de culcare, timp de 14 seri.

Calmează neplăcerile date de gută. Pentru calmarea durerilor de gută (inframația articulațiilor) este recomandat renumitul „lapte de seminţe de bostan”, tratament ce şi-a dovedit eficienţa în timp. Pentru a-l prepara, puneţi două linguri cu seminţe descojite într-un pahar cu apă caldă şi lăsaţi peste noapte ca să se umfle. Dimineaţa, aceste seminţe se dau prin maşina de tocat miez de nucă, apoi se combină cu apa în care au stat toată noaptea, până se obţine o pastă omogenă. Produsul se consumă pe parcursul întregii zile.

Tratează afecțiunile prostatei. Un leac foarte eficient se prepară din două linguri cu seminţe în coajă, ce se macină în maşina de tocat nuci, apoi se pun la fiert în 250 ml de apă, timp de 15 minute. Se beau două-trei căni pe zi, până la atenuarea simptomelor.

Întârzie îmbătrânirea. Seminţele de dovleac sunt o sursă excelentă de vitamina A (betacaroten şi alfacaroten), vitamina C, potasiu, fibre alimentare, mangan, acizi graşi Omega 3, vitamina B1, cupru, vitaminele B6, B3, B5 şi triptofan. Uleiul de seminţe de dovleac normalizează valorile colesterolului şi îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, desfundând arterele. De asemenea, semințele de dovleac îmbunătăţesc activitatea splinei, a pancreasului şi a stomacului, tratează inflamaţiile, stările febrile şi abcesul pulmonar, anihilează toxicitatea unor alimente şi chiar combat dependenţa de opiu. De asemenea, ajută la regenerarea celulelor, ceea ce ţine bătrâneţea la distanţă mai mult timp.

Ajută în infertilitate masculină. Seminţele de dovleac cresc numărul de spermatozoizi şi calitatea acestora. De asemenea, proaspetele mămici îşi pot stimula secreţia de lapte consumând seminţe de dovleac, în amestec cu sos de soia şi apă caldă, bând acest amestec dimineaţa şi seara, timp de cinci zile.

 

Articole rela'ionate:

Alimentele ce ajută la detoxifierea de toamnă

Piersicile sunt benefice pentru reducerea ridurilor și stresului, iar roșiile sunt responsabile de prevenirea diverselor forme de cancer 

45 de cireșe pe zi reduc durerile în articulații