Autor: Irina Miron

Munca medicilor rezidenți din Republica Moldova va fi remunerată începând cu luna viitoare. Cel puțin așa prevede o hotărâre de Guvern, care a intrat în vigoare la sfârșitul săptămânii trecute. În decizie se spune că: „Salarizarea medicilor-rezidenţi, antrenaţi în acordarea asistenţei medicale se efectuează în mărime egală cu salariul de funcţie cu aplicarea coeficientului de multiplicitate 1,75, calculat în funcţie de sarcina curativă îndeplinită.” Altfel spus, în medie medicii rezidenți ar putea primi un salariu tarifar de 1.444 de lei plus aproximativ 900 de lei pentru nopțile de gardă. Eremei Priseajniuc, consilier al premierului pe probleme de sănătate și sociale a declarat pentru Sănătate Info că autoritățile încearcă astfel să diminueze numărul specialiștilor care pleacă din țară.

Inițiativa autorităților este apreciată, dar mai ales așteptată de mediicii rezidenți care, în prezent, nu primesc nicio recompensă bănească pentru munca lor.

Deși  consideră că este o inițiativă puțin întârziată, medicii rezidenți spun că abia așteaptă să vadă cu ochii lor cum va funcționa aceasta. Mai ales că acum singura sursă de venit a unui medic rezident este doar bursa oferită de stat. Totuși, așa cum mărturisesc chiar rezidenții, nici aceasta nu le oferă o viață de lux, valoarea acesteia fiind în medie de 1.000 de lei. „Este foarte binevenită ideea, dacă chiar o să avem suma promisă de premierul Leancă atunci vom fi oarecum motivați să nu mai plecăm peste hotare”, spune Veronica Gudumac, viitor medic rezident. „Dacă ar fi fost aplicată ideea mai devreme, eu și poate că și alți colegi de-ai mei, am fi fost scutiți de nopțile în care am lucrat, pentru ca să mai facem un ban”, a adăugat Veronica Gudumac.

Și Dumitru Muntean, viitor medic rezident la stomatologie așteaptă cu nerăbdare ca promisiunile autorităților să se materializeze. Deși nu neagă faptul că ar avea nevoie de mai mulți bani, tânărul care muncește și la o clinică privată, recunoaște că nu banii l-au determinat să se angajeze într-o astfel de instituție, ci dorința de a lucra în condiții moderne. „Totuși, la început de meserie și de drum, e dificil fără bani. Până la urmă, mi se pare corect să fim și noi salarizați de vreme ce facem același lucru ca și medicii obișnuiți”, a explicat Dumitru Munteanu.

În Republica Moldova își fac studiile, în prezent, peste 1.500 de medici rezidenți. 

 

Articole relaționate:

Statul plătește, privații profită. Peste 90 la sută din rezidenții de la farmacie și stomatologie refuză să lucreze cu salarii de bugetari

Medicii români pot spera la creșteri salariale

Moldova va semna un acord care va reglementa procesul de migrare a cadrelor medicale, pentru a evita plecarea masivă a acestora