Autor: Sorina Bujarov

4 moldoveni din 10 sau 39% din populație nu ar depune nicio plângere, dacă i s-ar cere costuri suplimentare pentru serviciile medicale. Așa arată rezultatele studiului privind starea de sănătate a populației, realizat de către Biroul Național de Statistică. Alte 40% - ar sesiza despre acest fapt, iar aproape 19 la sută – nu au putut să răspundă la această întrebare. Cercetarea arată că 15% dintre cei care au constatat anumite fraude ar depune plângerea la Ministerul Sănătății, 17% - nemijlocit la medic și doar 2% ar merge la poliție. Trei la sută dintre respondenții care au menționat că vor denunța o fraudă în sistemul medical, au declarat că au plătit deja mită.

Aceste date sunt susținute și de cele ale Centrului Național Anticorupție, care anunță că în primele nouă luni ale acestui an au fost deschise 18 dosare penale pe numele unor lucrători medicali. Locuitorii din orașe sunt cu mult mai predispuși să sesizeze cazurile de fraudă. Astfel, aproape 18 la sută din populația din mediul urban ar depune plângeri la Ministerul Sănătății. Asta în timp ce doar 13 la sută din populația de la sate ar informa instituțiile competente în privința unei fraude comise de către lucrătorii medicali. Cu toate acestea, ponderea persoanelor care nu ar reacționa în cazul unor fraude din partea angajaților din sistemul de sănătate este mai mare în mediul rural.

Studiul are însă și vești îmbucurătoare - populația începe să aibă mai multă încredere în Ministerul Sănătății și personalul medical, în comparație cu anul 2008. De altfel, descurajarea plăţilor informale şi a cazurilor de corupţie este unul din obiectivele Strategiei naţionale de dezvoltare a sistemului de sănătate. În cazul unor fraude, moldovenii ar putea să sune la linia verde a Ministerului Sănătății- 0800-710-10, să se adreseze la CNA, poliție sau chiar la Procuratura Generală.

 

Articole relaționate:

Un medic a fost condamnat la închisoare, după ce a stabilit un diagnostic incorect unei tinere care a murit 

Un medic narcolog din Călărași, reținut pentru luare de mită. Acesta ar fi pretins 400 de euro de la un șofer