Redactor: Irina Miron

Bebelușii hrăniți cu biberonul sunt mai predispuși să se îmbolnăvească de stenoză de pilor, o afecțiune ce se carecterizează prin îngustarea sfincterului, un mușchi inelar, situat între stomac și duoden. Boala se manifestă prin vome frecvente, iar peretele pilorului se îngroașă, îngreunând trecerea mâncării din stomac în intestin.

Oamenii de știință au analizat starea sănătății a 714 copii născuți la Washington între anii 2003 – 2009, care au făcut stenoză de pilor și au fost supuși unor intervenții chirurgicale. Rezultatele analizei au fost comparate cu datele colectate de la mamele copiilor alăptați la sân și publicate în jurnalul „Jama Pediatrics”, scrie foxnews.com.

Astfel, cerectătorii au ajuns la concluzia că bebelușii alimentați cu biberonul erau expuși unui risc cu 20% mai mare de a face stenoză de pilor, în timp ce copiii hrăniți la sân, erau expuși unui risc de 9% de a face o astfel de afecțiune stomacală. Oamenii de știință menționează că întâmplător sau nu, în această perioadă, a sporit simțitor popularitatea alăptării la sân, iar rata bebelușilor care suferă de această maladie, a scăzut în aceeași perioadă, de la 14 cazuri la 10.000 de nou născuți în 2003, la 9 astfel de cazuri în anul 2009.

Autorii studiului precizează că cercetarea a fost efectuată în baza răspunsurilor mai multor mame, în momentul în care au fost externate de la maternitate. De aceea, menționează cercetătorii, datele colectate au un caracter pur observațional.

 

Articole relaționate:

Laptele matern poate reduce riscul apariţiei sindromului de hiperactivitate la copii 

Criză de sănătate publică - tot mai puține mame își alaptează copii 

Laptele pentru sugari conține prea mult aluminiu, fapt ce pune în pericol sănătatea acestora