Autor: Irina Papuc

„Te rog, mergi la control, când suferi tu, sufăr şi eu!”. Acesta este mesajul unei campanii sociale de informare în contextul lunii de combatere a cancerului la sân, care urmează să fie lansată de Institutul Oncologicși Societatea Ştiinţifico-Practică a Oncologilor din Republica Moldova.

Campania „Depistat la timp, cancerul poate fi tratat” va începe de pe data de 25 octombrie, iar în cadrul programului în Centrul Comercial MallDova va fi amplasat un mamograf mobil, care va oferi femeilor posibilitatea să facă un screening gratuit.

Imaginea acestei campanii va fi interpretul de muzică populară Igor Cuciuc. Acesta va îndemna femeile să meargă la doctor, iar mesajul : «Susţin pe deplin Campania Socială de Informare în lupta contra cancerului mamar, adresându-mă celor mai dragi fiinţe: mamelor, soţiilor, surorilor, iubitelor cu mesajul: „Te rog, mergi la control, când suferi tu, sufăr şi eu !!!», va fi printat pe mai multe postere, care vor fi amplasate în toate spitalele raionale. Mesajul fi mediatizat și în cadrul și în presă.

În Republica Moldova cancerul glandei mamare se plasează pe locul II în structura morbidităţii prin tumori maligne, constituind 10,6%. În anul 2012, cu acest tip de cancer au fost diagnosticate 871 femei. În aceeași perioadă, din cauza maladieie au murit 486 de femei din cele 9.199 de paciente care stau la evidenţă cu cancer la sân.

Potrivit datelor Institutului Oncologic, cheltuielile de sănătate legate de cancer, au atins în 2012 cifra de 138.393,8 milioane de lei. Aproape 42%  din sumă au fost cheltuite pentru remunerarea lucrătorilor medicali. Datele mai arată că aproape 40 de milioane de lei au fost utilizate pentru procurarea medicamentelor. Cel mai puțin s-a investit în perfecționarea cadrelor medicale și procurarea utilajelor noi - 3.459,8 milioane de lei. Raportul sugerează totuși o creștere a cheltuielilor de sănătate legate de cancer, în comparație cu 2011.

 

Articole relaționate:

Femeile din Capitală și-au putut face gratuit, astăzi, testul de prevenție a cancerului la sân

Un an de cancer la sân, ilustrat într-un singur minut 

95% dintre femei se vor vindeca de cancer la sân către anul 2050