Redactor: Irina Miron

Turismul medical reprezintă o sursă de venit profitabilă pentru sistemul național de sănătate al Marii Britanii, arată un studiu care vine în contradicție cu o decizie recentă a Guvernului de a impune restricții cetățenilor străini care beneficiază de serviciile de sănătate din această țară. Experții spun că 18 spitale din lista celor care obțin de obicei mai mulți bani de la pacienții din alte țări, au câștigat în 2010, 42 de milioane de lire sterline, potrivit cercetătorilor de la London School of Hygiene and Trpoical Medicine și York University. Turiștii medicali au cheltuit aproximativ 219 milioane de lire pentru cazarea la hotelurile din Marea Britanie, restaurante, transport și la shopping, scrie theguardian.com.

Cu toate acestea, numărul britanicilor care caută servici medicale în alte țări ale lumii este mult mai mare. În 2010, au mers în acest scop peste hotare 63 de mii de britanici, în timp ce în Anglia au venit doar 52 de mii de turișiti medicali. „Trebuie să luăm măsurile de rigoare ca să ne asigurăm că sistemul național de sănătate nu se transformă în unul internațional. Nu mi se pare corect să pierdem banii contribuabililor, pentru că noi tratăm oameni din alte țări care ar trebui să plătească pentru servicii”, a menționat secretarul de stat în Ministerul Sănătății din Marea Britanie, Jeremy Hunt.

Britanicii care pleacă peste hotare aleg această variantă, deoarece în țara lor nu pot beneficia de anumite servicii, la care listele de așteptare sunt prea mari.

Experții au făcut și o estimare a sumelor de bani pe care le cheltuie statul pentru turiștii care nu plătesc pentru servicii. Ei spun că s-ar putea ca în viitor să fie impusă o taxă de 150 de lire sterline pentru studenții străini și una de 200 de lire pentru migranții temporari, ceea ce ar putea genera un câștig de 200 de milioane de lire sterline pe an.

 

Articole relaționate:

Medicii din Moldova - atracţie pentru pacienţii de peste hotare. Tot mai mulţi străini vin pentru tratamente dentare, operaţii plastice şi fertilizare in vitro