Redactor: Irina Papuc

Atunci când ambii parteneri decid că își doresc un copil așteptarea devine apăsătoare. Chiar și câteva luni de nereușite pot părea fără sfârșit. Este totuși necesar de știut că, inclusiv în cazul partenerilor perfect sănătoși, care nu suferă de probleme de infertilitate, este posibil ca reușita sa nu vină din prima încercare. Dacă totuși sarcina întârzie să apară după șase luni sau un an de încercări, în cazul femeilor de peste 35 de ani, se recomandă efectuarea unui test de fertilitate, scrie ghiduldesanatate.ro.

Un test de fertilitate poate determina dacă există o problemă la unul dintre parteneri. Iată câteva dintre ele:

1. Spermograma – într-o treime din cazurile de infertilitate problema are legătură cu cantitatea sau calitatea spermei. Spermograma este un test noninvaziv care determină calitatea spermei și dacă aceasta poate fi cauza din care cuplul nu a reușit să conceapă un copil.

2. Teste de sânge pentru ovulație – nivelul de hormoni din sângele femeii poate indica momentul în care ovulul este produs de către ovare și eliberat în trompele uterine. În general, dezechilibrele hormonale sunt corelate cu problemele de infertilitate la femei, iar un test de sânge care dezvăluie astfel de probleme atrage nevoia unor investigații mai detaliate. Cea mai des întâlnită cauză pentru problemele de ovulație este ovarul polichistic.

3. Teste pentru boli cu transmitere sexuală – Unele boli cu transmitere sexuală pot provoca afecțiuni care în timp duc la probleme de fertilitate. Chlamydia este una dintre cele mai comune boli cu transmitere sexuală din Europa și poate fi responsabilă pentru infertilitatea la femei, de aceea se recomandă analize și teste de urină pentru depistarea bolii.

4. Ecografia intravaginală – este una dintre cele mai des folosite teste de fertilitate pentru a verifica problemele legate de ovare, uter sau trompe uterine. Acest tip de ecografie se efectuează cu ajutorul unei sonde, la spital sau la clinicile de specialitate și nu este deloc dureroasă. În urma procedurii se pot depista blocaje ale trompelor uterine care împiedică ovulele în drumul către uter, dar și diverse afecțiuni aleacestuia.

 

Articole relaționate:

De ce fug femeile de nașterea naturală

Care este durata unei sarcini normale sau la câte săptămâni de sarcină e bine să se nască un copil

Naşterea provocată sau indusă ar putea creşte riscul de autism la copii