Redactor: Irina Miron

Un bărbat de 24 de ani din Marea Britanie a ajuns prizonier în propria casă din cauza unei boli extrem de rare, care îi face oasele să crească permanent astfel încât deja nu mai încape nici în scaunul cu rotile.

Robert Smith suferă de sindromul Proteus, o maladie care îi face oasele și pielea să crească într-un mod anormal, scrie dailymail.co.uk. Până în prezent, a suferit deja 74 de operații, iar din cauza bolii, tânărul mai are și probleme cu vederea și auzul. Robert mai suferă și de gigantism, are deja o înălțime de 2,5m, însă tot nu se oprește de crescut. A rămas desfigurat din cauza dezvoltării anormale a oaselor, iar în urma unei crize de meningită de acum trei ani, tânărul nu mai poate merge.

Familia și prietenii încearcă acum cu disperare să adune bani pentru a-i cumpăra un scaun cu rotile nou, care costă 8 mii de lire sterline. Scaunul rulant este unul mare, pe măsura înălțimii și greutății lui de 120 de kg.  „În ultimii trei ani, Robert a ieșit afară doar de patru ori. E prea greu și prea lung ca să îl mai pot scoate”, a mărturisit Rita, mama tânărului.

Robert s-a născut prematur la un spital din Norfolk, iar medicii au spus din start că băiețelul are probleme de sănătate. „Am născut prin cezariană, iar doctorii mi-au spus atunci că fiul meu va trăi doar o lună”, povestește mama lui Robert, Rita Smith.

 

Sindromul Proteus, de care suferă Robert Smith, afectează în medie, 120 de oameni din toată lumea. Creșterea oaselor este, de regulă, asimetrică, ceea ce înseamnă că nu toate părțile corpului sunt la fel de afectate. „Coatele și genunchii fiului meu sunt foarte mari, iar pielea atât de subțire, încât ai senzația că s-ar putea rupe la cea mai mică atingere”, spune Rita.

Mama lui Robert are grijă non stop de fiul ei, iar noaptea doarme în aceeași cameră cu el, într-un fotoliu. Femeia are răgaz doar o dată pe săptămână, timp de trei ore, atunci când de Robert are grijă o persoană special angajată.

 

Articole relaționate:

Un chinez de 24 de ani, născut cu inima în abdomen, a fost operat cu succes. Medicii i-au „pus” inima în cutia toracică 

Va putea zâmbi din nou după 12 ani de calvar. Istoria unei tinere din China care are o față nouă, după ce medicii i-au făcut un transplant de piele