Autor: Irina Papuc

Clinicile medicale private și cele de stat vor avea nevoie de un aviz din partea Colegiului Medicilor pentru a putea activa. Acest lucru este prevăzut în legea despre constituirea Colegiului Medicilor, proaspăt adoptată de către deputați. Oficialii admit faptul că acest articol din lege ar putea constitui o piedică în calea dezvoltării mediului de afaceri în acest domeniu, dar spun că s-au pomenit între ciocan și nicovală.

Colegiul Medicilor care ar urma să funcționeze din anul viitor are mai multe atribuții, printre care se numără și avizarea la etapa de înființare a clinicilor și cabinetelor medicale publice, precum și private. Documentul nu conține alte detalii, spre exemplu, care ar explica cât timp îi trebuie Colegiului să emită acest aviz.

Doctorii stomatologi care activează în domeniu spun că decizia nu este rea, doar că realitățile din Republica Moldova ar putea complica lucrurile la etapa de înființare a unei afaceri.

„Acum nu este complicat să deschizi un cabinet stomatologic privat, mai greu este să găsești bani. Consider că va exista un control mai riguros, în ceea ce privește licențierea și nivelul de profesionalism al celor care își doresc să practice această meserie”, consideră Oleg Solomon, prodecanul facultății de Stomatologie din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Doctorul, care are și un cabinet privat, speră că Colegiul nu-și va folosi armele la dorință pentru a „influența” înființarea anumitor cabinete, din interes personal.

„Sperăm că o dată cu semnarea Acordului de Liber Schimb și Aprofundat cu Uniunea Europeană justiția va deveni mai funcțională și astfel de cazuri nu vom avea. Singura mea pretenție acum este la adresa membrilor acestui Colegiu care nu vor fi stomatologi și nu au cum să cunoască specificul acestei specialități. Mă interesează cum vor stabili dacă am un nivel bun de calificare și dacă serviciile pe care le prestez sunt la înălțime”, a precizat doctorul.

Deputatul Veaceslav Ioniță, care este și membru al Comisiei buget și finanțe din Parlament, spune că această lege ar putea împiedica dezvoltarea mediului de afaceri, dar că aleșii poporului se pomenesc de multe ori între ciocan și nicovală.

„Pe de o parte, legea ar putea avea acest efect, dar noi avem mai multe acte legislative care au prevederi mai stricte. Pe de o parte ne dorim să protejăm și să stimulăm dezvoltarea afacerilor, dar este important și să protejăm cetățenii de activități neprofesionale. Pe de o parte le dăm drepturi, pe de altă parte ei se simt persecutați. Ar putea fi o problemă, însă vom încerca să găsim un echilibru, pentru a evita un exces de reglementare”, a declarat Ioniță. Legislatorul confirmă că în Republica Moldova legile sunt folosite nu tocmai în scopurile pentru care au fost elaborate, dar dă asigurări că se va interveni la timp.

„Dacă vor exista cazuri când legea va fi folosită în scop personal sper că vom interveni la timp”, a adăugat Ioniță.

Deputații care au votat legea spun că nu văd cum Colegiul s-ar putea transforma într-o piedică pentru cei care vor dori să-și deschidă un cabinet privat, însă dau asigurări că legea poate fi modificată.

„Dacă în viitor vor exista probleme, vom scoate din lege această prevedere”, a comentat scurt Valentina Stratan, deputat, medic și membră a Comisiei parlamentare sănătate, protecție socială și familie.

 

Articole relaționate:

Vom avea un colegiul al medicilor. Parlamentarii au adoptat legea cu o majoritate de