Autor: Sorina Bujarov

Fiecare al treilea moldovean consideră că serviciilor medicale din țară nu au devenit mai bune în ultimul an. Mai mult, 13 la sută dintre moldoveni cred că situația privind calitatea asistenței medicale s-a înrăutățit în 2012, în comparație cu ultimii ani, arată datele Biroului Național de Statistică. Alți 29 la sută nu au știut ce să răspundă la această întrebare, cei mai mulți dintre ei fiind persoane neasigurate medical.  

Diferențe semnificative cu privire la schimbările în calitatea serviciilor medicale au fost înregistrate, după ce s-a făcut o repartizare a persoanelor – din categoria celor asigurați și din categoria celor neasigurați.

Astfel, aproape jumătate (45,3%) dintre persoanele care au beneficiat de asistență medicală au declarat că aceasta a rămas la nivelul anului trecut.

Spre deosebire de oamenii de la țară, cei din orașe sunt mai pesimiști când este vorba de serviciile publice de sănătate. Astfel, 40 la sută dintre orășeni sunt de părere că pe parcursul lui 2012 nu a intervenit nici o schimbare în calitatea serviciilor medicale, iar 15,6 la sută cred chiar că acestea s-au înrăutățit.

Gradul de satisfacţie privind calitatea serviciilor medicale a fost determinat atât de factori obiectivi, cât și subiectivi, cum ar fi percepţiile şi aşteptările individuale cu referire la calitatea serviciilor medicale cât și experiențele personale.

Percepţia calităţii serviciilor medicale diferă semnificativ, dacă persoana dispune sau nu de asigurare medicală. Astfel, 39 la sută din totalul persoanelor care beneficiază de asigurare medicală  sunt de părere că nu s-au produs schimbări majore în îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale, iar 13% au constatat o înrăutăţire a acestora.

Datele mai arată că aproape 11 la sută din populația urbană consideră că accesul la serviciile medicale în ultimul an a devenit mai limitat, în timp ce la sate doar 8,7% din populație susțin această opinie.

Îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale şi a gradul de satisfacţie a pacienţilor este unul dintre obiectivele strategice ale programelor şi reformelor promovate de către Ministerul Sănătăţii.

 

Articole relaționate:

Moldovenii ocolesc spitalele. În unele cazuri, decizia are un final tragic 

Lipsa banilor și serviciile medicale de proastă calitate îi țin pe moldoveni departe de doctor 

Moldovenii din nordul țării și cei din Chișinău merg cel mai des la doctor, de șapte ori pe an. Mai rar consultă medicul oamenii de la Centru și Sud