Autor: Irina Miron

Aproape 70% din adolescenții moldoveni suferă de dureri de cap. Așa arată datele unui studiu realizat de medicii neurologi din țara noastră. Potrivit specialiștilor, cefaleea apare de regulă, destul de devreme, la vârsta de doar 12 ani. Neurologii spun că intensitatea și frecvența acestora depinde în mare parte de mediul familial în care crește și se dezvoltă copilul, dar și de ocupațiile acestuia.

Potrivit studiului „Aspectele epidemiologice și medico-sociale ale cefaleelor primare la adolescenți”, autorii căruia sunt un grup de medici neurologi de la Institutul de Neurologie și Universitatea de Medicină „N. Testemițanu”, aproximativ 67 % din adolescenți suferă de cefalee. Fetele sunt cele care au mai mult de suferit de pe urma acestei maladii, aproape 60% din ele fiind afectate de cefalee, în comparație cu 40% din băieții adolescenți, care au periodic dureri de cap de intensitate diferită. „Fetele sunt, de obicei, mai expuse factorului ereditar, ele „moștenesc” mai ușor de la mame durerile de cap. În plus, odată cu schimbările fiziologice la vârsta adolescenței, ciclul menstrual, se intensifică și durerile de cap”, explică medicul neurolog pediatru, Tatiana Lozan, care este și unul din autorii studiului.

Studiul mai arată că durerile de cap se manifestă mai intens la adolescenții de 15 ani. Neurologii afirmă că 82% dintre ei suferă de cefalee, în timp ce 37% dintre copiii de 7 ani, au aceeași problemă de sănătate. Datele statistice arată că rata frecvenței și intensitatea cefaleelor depinde și de mediul familial în care se află adolescentul. Medicii neurologi spun că în cazul adolescenților care locuiesc cu un singur părinte, rata frecvenței cefaleei crește de 2,47 ori. Totodată, la adolescenții care locuiesc fără părinți, cu rudele sau persoane străine, cefaleele sunt de aproape cinci ori mai frecvente.

Specialiștii în probleme neurologice mai afirmă că copiii depresivi, anxioși și cei care nu dorm prea bine au mai des dureri de cap, acestea sunt, însă, și mai intense. În același timp, cefaleele sunt de două ori mai frecvente la adolescenții ale căror rude au aceeași problemă de sănătate. 

Deși unui elev i s-ar părea că ocupațiile lui zilnice nu au nicio legătură cu durerile de cap, specialiștii susțin contrariul. Principalul lor argument se axează pe statisticile potrivit cărora adolescenții care studiază o limbă străină au dureri de cap de trei ori mai frecvente decât restul copiilor, în timp ce copiii care frecventează școala de muzică sau de arte au cefalee de trei și respectiv de șase ori mai des decât alți copii care nu sunt implicați în prea multe activități.

Medicii recomandă copiilor ajunși la adolescență, care nu pot scăpa de durerile de cap, să evite factorii care le provoacă. „Ar fi bine ca adolescenții afectați de cefalee să aibă o agendă în care să își noteze ziua și motivul pentru care au apărut durerile de cap. Spre exemplu, dacă acum două zile a avut dureri de cap în urma unor certuri, trebuie să evite astfel de situații”, a menționat în concluzie Tatiana Lozan.

 

Articole relaționate:

S-a plâns doctorilor de dureri de cap. A murit după ce 13 medici nu au reușit să îi pună un diagnostic corect

Migrena poate duce la alterarea permanentă a creierului 

Sistemul nervos al moldovenilor, afectat de sărăcie. Lipsa banilor și a poliței de asigurare medicală îi ține departe de medici